Почетак » Актуелно » О Граду
 

Представљена нова публикација Историјског архива

Књига „Нахијски суд Пожаревац 1821-1839“

Поводом обележавања два века од Другог српског устанка, Истоијски архив Пожаревац представио је нови наслов у едицији „Зборници докумената“ под називом „Нахијски суд Пожаревац 1821-1839“. У свечаној сали Градског здања је наведено да обележје нивоа цивилизованости једне државе,  поред осталог, чине закони и институције које га штите и спроводе. Податак да је Пожаревац од 1821. године имао суд ставља наш град на прво место у ондашњој и данашњој Србији који се може похвалити чињеницом да је место темељног устројства држаног правног поретка са успостављеном законодавном изврном и судском влашћу као основним атрибутима једне државе.

arhiv_01

Директорка Архива, др Јасмина Николић је рекла:

-Податак да је пожаревачки суд основан као први нахијски суд у Србији указује на значај који је варош Пожаревац тада уживала у привредном, политичком и социјалном миљеу државе. Основан као Совјет пожаревачки 1821. преко магистрата исправничества суда округа пожаревачког, првостепеног суда, среског народног и окружног суда, овај суд остаће као постојећи са континуираним радом до данашњег дана“, истакла је  др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и главни и одговорни уредник едиције.

-Пожаревачки нахијски суд основао је 7. маја 1821. године кнез Милош Обреновић  под називом Совјет пожаревачки, подсетио је приређивач књиге др Мирољуб Манојловић и напоменуо да је Милош највише учинио у ова два века на преображењу Пожаревца као мале варошице у значајан град за Србију, који је за време његове прве владавине 1815-1839. године представљао, поред Крагујевца, другу  престоницу Србије“.

arhiv_02

Руководство Историјског архива Пожаревац, на челу са директорком др Јасмином Николић, препознајући значај архивске грађе у којој се чува историјско памћење српског народа, иницирало објављивањем изворних докумената покретањем едиције „Зборници докумената“. „Нахијски суд Пожаревац 1821-1839“ је друга књига из ове едиције објављених докумената из Архива Србије, где се чува најзначајнија грађа везана за историју Србије. У оквиру едиције књажевске канцеларије налазе се укупно три фонда, од којих је најмањи „Двор и породица књаза Милоша 1825-1839“, док је најбројнија збирка из трећег фонда „Књажевска канцеларија Пожаревачке нахије, која броји око 1.890 докумената.