Home » Featured
 

(Srpski) „Dani Slobodana Stojanovića“ po deveti put u Požarevcu

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U okviru manifestacije „Dani Slobodana Stojanovića“, danas je odata počast polaganjem venaca na spomenik Slobodana Stojanovića, velikog dramaturga i književnika u Sunčanom parku u Požarevcu.

Vence su položile delegacije Grada Požarevca, Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ i članovi porodice Stojanović.

Gradonačelnik Grada Požarevca je ovom prilikom izjavio da je velika čast što je Slobodan Stojanović požarevljanin i zatim je još dodao:

“Setimo se samo scene iz serije “Više od igre” kada Leka “Bankrot” koga je maestralno tumačio Pavle Vuisić, neposredno pre Drugog svetskog rata priča o nastanku televizije i odlasku ljudi na Mesec. To što su mu se svi tada smejali i proglasili ga za pobednika u laganju, u isto vreme je i najbolja poruka Slobodana Stojanovića da su vizionari kroz ljudsku istoriju, a naročito kod nas, oduvek bili ismevani i potcenjeni. Ima li boljeg načina poručiti ljudima da više veruju u ideje i ciljeve koji u datom trenutku izgledaju nedostižno, i u one koji tvrde da će se one jednoga dana obistiniti.

Bane Spasović

Setimo se i njegovog filma “Devojka sa lampom”, u kome je odao počast i približio svima lik i delo njegove sugrađanke, Milene Pavlović Barili.

Ta crta lokal patriotizma kod Slobodana Stojanovića direktno je inspirisala i sve nas da promovišemo značajne ličnosti koje su rođene u ovom gradu i okolini, ili u njemu ostavili značajan trag. Jedan od načina bio je i kroz defile povodom Ljubičevskih konjičkih igara. Od pre tri godine počeli smo kroz dramski prikaz da se hvalimo svetu Milivojem Živanovićem, pukovnikom Milivojem Stojanovićem Brkom, Žankom Stokić, Đorđem Vajfertom i mnogim drugima… a te prve godine, jedan od prvih za koje smo ponosno rekli da je Požarevljanin bio je upravo Slobodan Stojanović.”

“Vredno je kada jedan grad prepozna neprolazni kvalitet stvaralaštva i poštuje ga, pogotovu kada ono dolazi od sugrađanina u ovom slučaju Slobodana Stojanovića. Bio je pravi umetnik dobrote i u njenom duhu je stvarao poniruće i opasne vode istinoljubivosti, ali je i obilno pomagao da drugi stvaraju i da se ostvare. Težio je tome kroz svoje stvaralaštvo da umetnost, dobrota i mudrost budu ako ne jedno, onda bar u što harmoničnijem skladu”, rekla je direktorka Narodne bibloteke Vera Zarić Mitrović dodajući da je taj sklad kod Slobodana uspostavljen i to jedinstvo je ostvareno.

Manifestaciju posvećenu Požarevljaninu Slobodanu Stojanoviću, koja se ove godine održava po deveti put, pokrenula je Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović’’ Požarevac u saradnji sa lokalnom samoupravom i porodicom Stojanović.

 

 

Share: Facebook Twitter