Home » Featured » Culture
 

(Srpski) Otvorena 11. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja – Živka Matić

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Centru za kulturu Požarevac otvorena je 11. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”.

Smotru dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić” svečano je otvorio predsednik Skupštine grada Bojan Ilić.

Predstavom “Kraj vikenda”, u izvođenju glumaca Doma kulture iz Starog Sela počinje ovogodišnja Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”.

Žiri festivala, koji radi u sastavu Dejan Mladenović, predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu, Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije “Milenin dom” i g-đa Vesna Rajković, glumica, proglasio je za glumicu večeri Aleksandru Ćevap, dok je glumac večeri Goran Milanović.

Otvarajući festival predsednik požarevačkog parlamenata Bojan Ilić je istakao:

Od prošle godine, a između dve smotre posvećene ŽivkiMatić, naš grad je pored tri postojeća, dobio još jedan pozorišni festival, Viminacijum fest. Priznaćete dragi ljubitelji pozorišta da i mnogo veći, svetski gradovi, sa značajnom tradicijom teatra se ne mogu pohvaliti sa četiri festivala od kojih svaki ima svoju publiku, svoj žanr a koje povezuje istinska ljubav prema pozorištu i onima koji u njemu proizvode tu vekovnu magiju. Razlog svemu tome ne treba tražiti samo u želji da se ti festivali održavaju kod nas, već prvenstveno u velikom broju umetnika iz ovog grada koji su mnogo dali pozorištu, a među kojima počasno mesto svakako zauzima i naša Živka. Iako je veći deo svog života provela van našeg grada, u njemu je bila kada joj se ona životna zavesa podigla i onda kada se ona spustila. Mala sredina nije mogla da zadovolji velike glumačke domete ka kojima je stremila i koje je ostvarila u prestonici naše zemlje. Ti dometi stizali su do svih granica bivše države i možemo reći da je najzaslužnija što su lik Moravske seljanke zavoleli od Đerdapa pa do Triglava, zahvaljujući njenim ulogama na televiziji i na filmu. Njene role drugačijih likova bile su raznolike i čini mi se, nepravedno zapostavljene kod šire publike.“

U takmičarskom delu programa, publika će videti još tri predstave – “Kokoška”, “Hamlet u selu Mrduša Donja” i “Murlin Munro”, u izvođenju glumaca-amatera iz Jagodine, Kostolca i Smedereva.

Predstave su na programu od 20 sati na Velikoj sceni, a ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu Požarevac.

Share: Facebook Twitter