Home » Featured
 

(Srpski) Pokrenuta nacionalna kampanja i takmičenje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa, pokrenula je danas nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.

Cilj kampanje je jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020, saopšteno je iz NALED-a.

Kako se ističe, u takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, a oni gradovi i opštine koji motivišu svoje građane da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika zaslužiće vredne nagrade.

Do danas je postavljeno 250 POS terminala, u 60 gradova i opština u Srbiji, na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51 hiljada transakcija.

Na konferenciji za medije, koja je održana u Narodnoj skupštini Republike Srbije obratio se i gradonačelnik Grada Požarevca i član Izvršnog odbora NALED-a Bane Spasović koji je ovom prilikom pozvao kolege gradonačelnike i predsednike opština da se uključe i podrže aktivnosti države na suzbijanju sive ekonomije. Uz priliku da učestvuju u takmičenju i osvoje vredne nagrade, zauzvrat će dobiti i besplatnu instalaciju i obuku za korišćenje POS terminala i do dvostruko niže troškove provizije za plaćanje javnih usluga karticama:

„NALED kao jedan od pionira pokretanja sistemske borbe protiv poslovanja u sivoj zoni, zajedno s Vladom Srbije i privredom okupljenom u Savezu za fer konkurenciju, smatra da je podsticanje bezgotovinskih plaćanja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i važan instrument za smanjenje korupcije i kriminala. Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi. Smatramo da bi najveću ulogu u promociji smanjenja upotrebe gotovine trebalo da ima država tako što će omogućiti elektronsko plaćanje taksi za usluge koje pruža građanima i privredi. Kampanja koju pokrećemo jeste veliki korak u tom pravcu i Grad Požarevac takođe je prepoznao značaj ove teme i prošle nedelje uveli smo POS terminale. Na kraju bih želeo da se zahvalim Kancelariji za IT i eUpravu što je prepoznala značaj omogućavanja plaćanja karticama na šalterima lokalnih samouprava. Nadamo se da ćemo POS terminale uskoro videti i na drugim šalterima koje građani često posećuju, pre svega za dobijanje ličnih dokumenata, kao i da će država dalje raditi na smanjivanju dozvoljenog limita za plaćanje u gotovini.“

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, a prvih 10 gradova i opština dobiće plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

Sve lokalne samouprave zainteresovane za učešće u takmičenju mogu do 17. juna da zaključe Sporazum sa Kancelarijom za IT i eUpravu o postavljanju terminala. Svakako, i druge opštine koje su zainteresovane da omoguće ovaj vid jednostavnog plaćanja administrativnih taksi mogu potpisati Sporazume i posle ovog roka, ali te opštine neće biti uključene u nagradnu igru.

Share: Facebook Twitter