Home » Featured
 

(Srpski) Пријем за Србе из Румуније

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић уприличио је пријем за Србе из Румуније.

Делегацију су чинили председник Удружења Срба из Румуније Огњан Крстић, потпредседник Дејан Попов и деца из Позориштног студија „Талија“, под управитељством Марка Аџића.

Председник СГ Пожаревца Бојан Илић пожелео је добродошлицу гостима из Румуније и рекао је да је ово тек почетак сарадње Града Пожаревца и Срба из Румуније, и затим је још додао:

Бојан Илић

“Ваш долазак у наш град схватамо, најпре као прилику за нова пријатељства, а потом и као могућност да нашим људима у другој земљи приближимо знаменитости Пожаревца. Драгоцена ће бити и културна сарадња коју овом приликом остварујемо, али и она која нас тек очекује. Желимо да сазнамо још више о вама и вашем животу у лепој Румунији, нашој не само суседној већ и братској држави. У исто време дивимо се и вашим напорима и успесима које постижете на пољу представљања земље вашег порекла у земљи чији сте држављани. Приче које су дошле до нас пре него што смо се срели и упознали, увериле су све нас овде да то радите на најбољи могући начин. Град Пожаревац од овог тренутка постаје и остаје вечно отворен за вас, драге пријатеље, драге Србе из драге Румуније”.

Огњан Крстић

Огњан Крстић председник Удружења Срба из Румуније рекао је да је ово кровна организација која постоји 30 година и да она чува веру, традицију, обичаје и културу код Срба у Румунији. Он је још додао да је Румунија широм отворила врата Србији и Србима и да је њихов циљ да у Румунији представе све најбоље из Србије. Такође му је драго што је прошле године симфонијски оркестар Гвардиа наступила у Темишвару на Дану Српског језика.

У склопу посете Срба из Румуније у Центру за културу Пожаревац, Позоришни студио “Талија” из Темишвара (средња група), извео је позоришну представу “Капетан Џон Пиплфокс”. Након представе, емитован је филм о раду Савеза Срба , а у малом холу Центра за културу, изложени су буквари, штампани у Румунији. Деца су обишла у току јучерашњег и данашњег дана културно историјске знаменитости Пожаревца.

Share: Facebook Twitter
 

Add Comment

*