Корисне информације

Језик

Званични језик у Србији је српски, који припада групи јужнословенских језика. У службеној употреби је ћирилично писмо, а веома је распрострањено и латинично писмо, јер се оба писма уче у школи.
Српска ћирилица има 30 слова – за сваки глас по једно слово, што је чини јединственом у односу на друга писма.

Језици и писма националних мањина у службеној су употреби у подручјима у којима оне живе. Странцима за комуникацију препоручујемо енглески, а немачки, француски и руски језик су мање заступљени.

Клима

Клима у Пожаревцу је умерено континентална, са четири годишња доба.
Јесен је дужа од пролећа, са дужим сунчаним и топлим периодима. Две недеље закаснелог лета у октобру, у којима Пожаревљани посебно уживају, зову се михољско лето. Зиме нису претерано оштре. У просеку, током зиме 21 дан бележи температуру испод нуле. Јануар је најхладнији месец, са просечном температуром 0,4 °Ц. Пролеће је кратко и кишовито, а лето нагло долази. Најтоплији месеци су јули (21,7 °Ц) и август (21,3 °Ц).

На Пожаревац и околину годишње падне просечно 685 мм кише, а кишобрани су највише у употреби у мају и јуну. Сунчеве светлости има највише у јулу и августу, око 10 сати дневно, док су децембар и јануар познати као најоблачнији. У Пожаревцу, у просеку, снега има 27 дана годишње.

Кошава, снажан југоисточни и источни хладан ветар који настаје на Карпатима, а у Пожаревац доноси хладно и суво време, права је климатска атракција Пожаревца. У јесен и зиму, кошава редовно проветрава Пожаревљане. Уме да дува брзином од 130 км/х и непогрешиво утерује хладноћу у кости. На лошем је гласу и због безбројних кишобрана које је отела или поломила.

ПТТ

Позивни бројеви
Позивни телефонски број за Пожаревац у домаћем (националном) саобраћају је 012.
Позивни телефонски број за Србију у међународном саобраћају је 381.
За позивање Пожаревац из иностранства треба окренути одговарајући међународни код, нпр. 00, потом позивни број за Србију 381 и позивни број града (без почетне 0) 12.
За позивање иностранства из Пожаревца треба окренути међународни код 00, затим позивни број земље, позивни број града (без 0) и, на крају, телефонски број претплатника.
Важни телефони:
Полиција – 192
Ватрогасци – 193
Хитна помоћ – 194
Тачно време – 195
Предаја телеграма телефоном – 1961
Пријава међународних разговора – 19011
АМСС помоћ на путу – 1987
Разна спортска обавештења – 19812
Православни верски празници и обичаји – 19822
Метеоролошки подаци – 19822

Временска зона

Пожаревац и Србија налазе се у подручју Централноевропске временске зоне – ГМТ +1; односно ГМТ +2 од последње недеље у трећем месецу до суботе пре последње недеље у десетом месецу.
Струја
Као и у већини градова континентале Европе, напон струје у Пожаревцу је 220V. Утичнице су стандардне европске.
Вода
У Пожаревцу је вода из чесме за пиће.

Валута

У Србији је званично платежно средство динар, ознака РСД.
Новац можете да замените у свим банкама и поштама, као и у овлашћеним мењачницама.
Динар се издаје у апоенима од 10/20/50/100/200/500/1000/5000.
Важећи курс можете да проверите на адреси Народне банке www.nbs.rs

 

Лична карта града