Korisne informacije

Jezik

Zvanični jezik u Srbiji je srpski, koji pripada grupi južnoslovenskih jezika. U službenoj upotrebi je ćirilično pismo, a veoma je rasprostranjeno i latinično pismo, jer se oba pisma uče u školi.
Srpska ćirilica ima 30 slova – za svaki glas po jedno slovo, što je čini jedinstvenom u odnosu na druga pisma.

Jezici i pisma nacionalnih manjina u službenoj su upotrebi u područjima u kojima one žive. Strancima za komunikaciju preporučujemo engleski, a nemački, francuski i ruski jezik su manje zastupljeni.

Klima

Klima u Požarevcu je umereno kontinentalna, sa četiri godišnja doba.
Jesen je duža od proleća, sa dužim sunčanim i toplim periodima. Dve nedelje zakasnelog leta u oktobru, u kojima Požarevljani posebno uživaju, zovu se miholjsko leto. Zime nisu preterano oštre. U proseku, tokom zime 21 dan beleži temperaturu ispod nule. Januar je najhladniji mesec, sa prosečnom temperaturom 0,4 °C. Proleće je kratko i kišovito, a leto naglo dolazi. Najtopliji meseci su juli (21,7 °C) i avgust (21,3 °C).

Na Požarevac i okolinu godišnje padne prosečno 685 mm kiše, a kišobrani su najviše u upotrebi u maju i junu. Sunčeve svetlosti ima najviše u julu i avgustu, oko 10 sati dnevno, dok su decembar i januar poznati kao najoblačniji. U Požarevcu, u proseku, snega ima 27 dana godišnje.

Košava, snažan jugoistočni i istočni hladan vetar koji nastaje na Karpatima, a u Požarevac donosi hladno i suvo vreme, prava je klimatska atrakcija Požarevca. U jesen i zimu, košava redovno provetrava Požarevljane. Ume da duva brzinom od 130 km/h i nepogrešivo uteruje hladnoću u kosti. Na lošem je glasu i zbog bezbrojnih kišobrana koje je otela ili polomila.

PTT

Pozivni brojevi
Pozivni telefonski broj za Požarevac u domaćem (nacionalnom) saobraćaju je 012.
Pozivni telefonski broj za Srbiju u međunarodnom saobraćaju je 381.
Za pozivanje Požarevac iz inostranstva treba okrenuti odgovarajući međunarodni kod, npr. 00, potom pozivni broj za Srbiju 381 i pozivni broj grada (bez početne 0) 12.
Za pozivanje inostranstva iz Požarevca treba okrenuti međunarodni kod 00, zatim pozivni broj zemlje, pozivni broj grada (bez 0) i, na kraju, telefonski broj pretplatnika.
Važni telefoni:
Policija – 192
Vatrogasci – 193
Hitna pomoć – 194
Tačno vreme – 195
Predaja telegrama telefonom – 1961
Prijava međunarodnih razgovora – 19011
AMSS pomoć na putu – 1987
Razna sportska obaveštenja – 19812
Pravoslavni verski praznici i običaji – 19822
Meteorološki podaci – 19822

Vremenska zona

Požarevac i Srbija nalaze se u području Centralnoevropske vremenske zone – GMT +1; odnosno GMT +2 od poslednje nedelje u trećem mesecu do subote pre poslednje nedelje u desetom mesecu.
Struja
Kao i u većini gradova kontinentale Evrope, napon struje u Požarevcu je 220V. Utičnice su standardne evropske.
Voda
U Požarevcu je voda iz česme za piće.

Valuta

U Srbiji je zvanično platežno sredstvo dinar, oznaka RSD.
Novac možete da zamenite u svim bankama i poštama, kao i u ovlašćenim menjačnicama.
Dinar se izdaje u apoenima od 10/20/50/100/200/500/1000/5000.
Važeći kurs možete da proverite na adresi Narodne banke www.nbs.rs

 

Lična karta grada