Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Masovna poseta Noći muzeja

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja održana je i u Požarevcu gde su svoja vrata i kapije otvorile sve muzejske ustanove u Požarevcu. Od 18 sati do posle ponoći posetioci su mogli da razgledaju eksponate, razgovaraju sa kustosima, informišu se o ponudi.

Na spomen obeležju „Požarevački mir“ je predsednica Upravnog odbora ove fondacije i zamenica gradonačelnika Požarevca, Vukica Vasić izrazila zadovoljstvo što je Požarevac po peti put učesnik Noći muzeja, kao i to što je iz godine u godinu sve veći broj posetilaca. – Po prvi put, na moje veliko zadovoljstvo Fondacija „Požarevački mir“ nudi stalnu postavku, koja je realizovana 27. aprila ove godine i predstavlja krunu rada. Svakako da je ovaj kompleks značajan za čitav okrug, a većeras su svi u prilici da vide ovu celinu, koja dočarava period s početka 18 veka. Noć muzeja je prilika da se na drugačiji način doživi umetnost i istorija ali je i prilika da svi na trenutak odemo iz 21 veka u prošlost i istoriju, rekla je Vasić novinarima.

U centralnoj muzejskoj zgradi na raspolaganju posetiocima bila je stalna postavka, ali uz kustose koji su neumorno grupama objašnjavali periode i eksponate. Kustos Teodora Branković smatra da je nadmašena prošlogodišnja posećenost. – Već pre šest sati su počeli da ulaze prvi posetioci, naši kustosi i saradnici ne mogu da uzmu dah, jer je izuzetno interesovanje, a mi smo tu da ispunimo želje onih koji dolaze i približimo im blago koje čuvamo u našem muzeju i svim ostalim objektima.

U Gradskoj galeriji je postavka „Svet nihongi“ – japanske grafike, lutaka i modela japanske hrane. Rukovodilac ove galerije Violeta Tomić slaže se da je reč o izuzetnoj manifestaciji koja se obeležava svuda u svetu. – Ona doprinosi širenju kulture grada, afirmaciji onoga što se radi kada su u pitanju kulturna dešavanja u gradu. Građani se odazivaju u sve većem broju i mi smo odušvljeni, kaže Tomićeva.

Fondacija Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili, Muzej kulturne istorije u Nemanjinoj, Kuća Dobrnjčevih, Etno park Tulba, Mala galerija narodnog muzeja, Klankova galerija…svi muzejski i galerijski kapaciteti Požarevca bili su na raspolaganju građanima, a interesovanje nije izostalo ovaj put, naprotiv, slažu se zaposleni u ovim ustanovama, povećano je u odnosu na prošlu i ranije godine.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter