Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Novi nazivi ulica, rekonstrukcija puta za Kostolac

Novi nazivi ulica u gradu Požarevcu i rekonstrukcija magistralnog puta za Kostolac bile su, pored ostalog, dominantne teme sednice Gradskog veća posle koje je predsednik ovog organa, graonačelnik Miodrag Milosavljević, održao konferenciju za medije. Prilikom obraćanja javnosti, Milosavljević je istakao:

-U Požarevcu poslednjih 16 godina nema novih naziva ulica te ja na Veću zauzet stav da svim bezimenim ulicama odrede nazivi kao i da se promene oni koji su pravaziđeni. Članovi Veća prihvatili su predlog Komisije za imenovanje ulica i predložili da se raspiše javna rasprava u trajanju od tri meseca kako bi svi građani imali mogučnost da, putem zborova, saveta mesnih zajednica i interaktivne komunikacije sa lokalnom samoupravom, učestvuju u imenovanju. Milosavljević je naveo da trenutno veliki broj ulica nema nazive a potrebno je izraditi i table sa njihovim imenima.

Gradonačelnik je podsetio da je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo 13 miliona dinara a da je zamenica gradonačelnika Vukica Vasić potpisala Ugovor koji će omogućiti realizaciju projekta revitalizacija poljskih puteva. Iz budžeta je za ovu namenu izdvojeno 10 miliona dinara. Na Direkciji za izgradnju grada Požarevca je sada da raspiše javnu nabavku i, nakon određivanja izvođača radova, počnu radovi.

Članovi Veća su dali saglasnost da se raspiše konkurs za finansiranje programa i projekata nevladinih organizacija i udruženja zašta je izdvojeno 1,5 miliona dinara s tim što je 500.000 dinara budžetska pozicija za nevladine organizacije u Gradskoj opštini Kostolac koja će, takođe, raspisati konkurs, pa je ukupno za ove namene planirano 2 miliona dinara. Takođe, data je saglasnost za finasiranje i sufinansiranje projekata u kulturi iz budžeta grada Požarevca u 2012. godini u iznosu od 2 miliona dinara.

Jedna od tema koja je razmatrana na Gradskom veću je i budući izgled Gradskog parka nakon rekonstrukcije koja će uslediti po izradi idejnog rešenja. Predlog je da u parku bude više zelenih površina. Proširiće se pešačka staza prema ulici Moše Pijade i izgraditi trotoar uz ulicu 15. oktobar.

– Želimo da Gradski park bude za primer, a nakon njegovog uređenja krenućemo i sa uređenjem fasade i rekonstrukcije gradskog zdanja koje je proglašeno zgradom od posebnog interesa za Republiku Srbiju. Naravno, kada se bude radila rekonstrukcija, konkurisaćemo kod Ministarstva kulture za sredstva kojima će projekat biti sufinasiran, kaže Milosaljević.

Prodaja proizvoda i predmeta za Uskrs, prema odluci Veća, odvijaće se u Gradskom parku. Cena zakupa iznosiće 500 dinara po dužnom metru.

Doneta je i odluka o postavljanju nadzornog organa za revitalizaciju puta Požarevac – Kostolac, ispred Direkcije za izgradnju grada Požarevca. Zaključen je ugovor sa „Putevima Srbije“, a očekuje se formiranje nadzornog organa ispred ovog republičkog preduzeća. Milosavljević je obećao da će rekonstrukcija započeti u roku od nekoliko dana.

Načelnik Gradske uprave Goran Milenković odgovarao je na pitanja novinara vezana za zahteve povećanja koeficijenta zaposlenih u Gradskoj upravi i rekao:

-Pravilnik je donet u skladu sa Uredbom koja reguliše ovu materiju i uz konsultaciju sa sindikatima tako da je usvojen tekst koji je usaglašen sa svim pozitivnim zakonskim propisima. Efekti će biti poznati kada se urade pojedinačna rešenja. Smatram da je to jedini pravi odgovor na pitanja zarada ljudi sa srednjom stručnom spremom i po tom pitanju nema više tenzija ali govoriti o zaradama pre konkretizacije rešenja nije dobro. Mislim da su uzete u obzir sve relevantne okolnosti. Primena ovog Pravilnika trebalo bi da doprinese obezbeđivanju socijalne sigurnosti pomenute kategorije zaposlenih, – rekao je Milenković.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter