Почетак » Актуелно » Култура
 

Отворена 11. Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља – Живка Матић

У Центру за културу Пожаревац отворена је 11. Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“.

Смотру драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“ свечано је отворио председник Скупштине града Бојан Илић.

Представом „Крај викенда“, у извођењу глумаца Дома културе из Старог Села почиње овогодишња Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“.

Жири фестивала, који ради у саставу Дејан Младеновић, председник Управног одбора Центра за културу, Љиљана Дабић, управница Фондације „Миленин дом“ и г-ђа Весна Рајковић, глумица, прогласио је за глумицу вечери Александру Ћевап, док је глумац вечери Горан Милановић.

Отварајући фестивал председник пожаревачког парламената Бојан Илић је истакао:

Од прошле године, а између две смотре посвећене ЖивкиМатић, наш град је поред три постојећа, добио још један позоришни фестивал, Виминацијум фест. Признаћете драги љубитељи позоришта да и много већи, светски градови, са значајном традицијом театра се не могу похвалити са четири фестивала од којих сваки има своју публику, свој жанр а које повезује истинска љубав према позоришту и онима који у њему производе ту вековну магију. Разлог свему томе не треба тражити само у жељи да се ти фестивали одржавају код нас, већ првенствено у великом броју уметника из овог града који су много дали позоришту, а међу којима почасно место свакако заузима и наша Живка. Иако је већи део свог живота провела ван нашег града, у њему је била када јој се она животна завеса подигла и онда када се она спустила. Мала средина није могла да задовољи велике глумачке домете ка којима је стремила и које је остварила у престоници наше земље. Ти домети стизали су до свих граница бивше државе и можемо рећи да је најзаслужнија што су лик Моравске сељанке заволели од Ђердапа па до Триглава, захваљујући њеним улогама на телевизији и на филму. Њене роле другачијих ликова биле су разнолике и чини ми се, неправедно запостављене код шире публике.“

У такмичарском делу програма, публика ће видети још три представе – „Кокошка“, „Хамлет у селу Мрдуша Доња“ и „Мурлин Мунро“, у извођењу глумаца-аматера из Јагодине, Костолца и Смедерева.

Представе су на програму од 20 сати на Великој сцени, а улазнице по цени од 200 динара могу се купити на билетарници Центра за културу Пожаревац.

Подели са другима: Facebook Twitter