Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Predstavljena nova publikacija Istorijskog arhiva

Knjiga „Nahijski sud Požarevac 1821-1839“

Povodom obeležavanja dva veka od Drugog srpskog ustanka, Istoijski arhiv Požarevac predstavio je novi naslov u ediciji „Zbornici dokumenata“ pod nazivom „Nahijski sud Požarevac 1821-1839“. U svečanoj sali Gradskog zdanja je navedeno da obeležje nivoa civilizovanosti jedne države,  pored ostalog, čine zakoni i institucije koje ga štite i sprovode. Podatak da je Požarevac od 1821. godine imao sud stavlja naš grad na prvo mesto u ondašnjoj i današnjoj Srbiji koji se može pohvaliti činjenicom da je mesto temeljnog ustrojstva držanog pravnog poretka sa uspostavljenom zakonodavnom izvrnom i sudskom vlašću kao osnovnim atributima jedne države.

arhiv_01

Direktorka Arhiva, dr Jasmina Nikolić je rekla:

-Podatak da je požarevački sud osnovan kao prvi nahijski sud u Srbiji ukazuje na značaj koji je varoš Požarevac tada uživala u privrednom, političkom i socijalnom miljeu države. Osnovan kao Sovjet požarevački 1821. preko magistrata ispravničestva suda okruga požarevačkog, prvostepenog suda, sreskog narodnog i okružnog suda, ovaj sud ostaće kao postojeći sa kontinuiranim radom do današnjeg dana“, istakla je  dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i glavni i odgovorni urednik edicije.

-Požarevački nahijski sud osnovao je 7. maja 1821. godine knez Miloš Obrenović  pod nazivom Sovjet požarevački, podsetio je priređivač knjige dr Miroljub Manojlović i napomenuo da je Miloš najviše učinio u ova dva veka na preobraženju Požarevca kao male varošice u značajan grad za Srbiju, koji je za vreme njegove prve vladavine 1815-1839. godine predstavljao, pored Kragujevca, drugu  prestonicu Srbije“.

arhiv_02

Rukovodstvo Istorijskog arhiva Požarevac, na čelu sa direktorkom dr Jasminom Nikolić, prepoznajući značaj arhivske građe u kojoj se čuva istorijsko pamćenje srpskog naroda, iniciralo objavljivanjem izvornih dokumenata pokretanjem edicije „Zbornici dokumenata“. „Nahijski sud Požarevac 1821-1839“ je druga knjiga iz ove edicije objavljenih dokumenata iz Arhiva Srbije, gde se čuva najznačajnija građa vezana za istoriju Srbije. U okviru edicije knjaževske kancelarije nalaze se ukupno tri fonda, od kojih je najmanji „Dvor i porodica knjaza Miloša 1825-1839“, dok je najbrojnija zbirka iz trećeg fonda „Knjaževska kancelarija Požarevačke nahije, koja broji oko 1.890 dokumenata.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter