Home » Featured
 

(Srpski) Načelnik Gradske uprave grada Požarevca Aleksandar Simonović otvorio je u Viminacijumu ovogodišnju školu prava pod nazivom „Rimska antička civilizacija i pravna tradicija“

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Limes Moesia Schola Iuris (Granično-Mezijska škola prava) je projekat zamišljen kao stručna eskurzija studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su tom prilikom između ostalih lokacija posetili Viminacijum.

Tema ovogodišnje stručne eskurzije je bila „Rimska antička civilizacija i pravna tradicija“. Ciljevi projekta su upoznavanje studenata sa kulturno-istorijskim i turističkim potencijalima Srbije, susret studenata različitih pravnih fakulteta i univerziteta u Srbiji u kolegijalnom i akademskom duhu, razmena iskustva i stavova i sticanje dodatnog znanja iz obrađivanih oblasti.

Aleksandar Simonović

Skup je ispred Grada Požarevca otvorio načelnik Gradske uprave Požarevca Aleksandar Simonović sledećim rečima:

“Posebno me raduje činjenica što ste temu ove stručne ekskurzije, “Rimska antička civilizacija i pravna tradicija“, vezali za Viminacijum, odnosno mesto koje je prirodna postojbina vaše današnje lekcije. Zahvaljujući dr Koraću i njegovom timu, veliki broj turista svake godine, kao i vi danas, imaju prilike da dožive ovaj komad zemlje veoma blizu onome kakav je on bio početkom prošlog milenijuma. Uveren sam da će vas, možda bolje nego bilo gde u Srbiji i regionu, ambijent inspirisati da doživite simulaciju suđenja Marka Tulija Cicerona u pravom svetlu, i kao takav ostati vam u sećanju. Znate već da, svaki podatak koji pridodamo svom znanju, vezujemo za neku sliku. Bilo da su u pitanju gradivo i činjenice ili roman i fikcija, uvek u svojoj glavi čitajući zamišljamo. Smatram da je sjajna ideja organizatora da vam na ovaj način pomognu da učite Rimsko pravo i iskreno se nadam da će vam, kao i meni, boravak u Viminacijumu doprineti da ga još bolje savladate. Sa druge strane, kao načelnik Gradske uprave Požarevca drago mi je što ćete jednim delom današnjeg dana biti i turisti koji otkrivaju lepote ovog dela Srbije.“

Nosioci projekta su „Sportsko udruženje Viktorija“ sa sedištem na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dr Vladimir Vuletić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, uz podršku Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nikola Milanović, idejni tvorac i nosilac projekta.

Share: Facebook Twitter