Home » Featured » Culture
 

(Srpski) U Ruskom domu u Beogradu otvorena izložba „Umetnost bez granica“

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ova izložba je međunarodnog karaktera i na njoj je učestvovalo oko 40 likovnih umetnika iz Evrope i Azije. Inače sva dela su nastala na Međunarodnoj likovnoj koloniji pod nazivom „Umetnost bez Granica“, koja je održana u Požarevcu u organizaciji Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ i požarevačkog Centra za kulturu.

Izložbu je u Ruskom domu u Beogradu otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

Bane Spasović

“Izuzetno mi je drago što je Požarevac ponovo u prilici da se kroz umetnost predstavi u ovom domu, za koga stvaraoci iz našeg grada, naročito likovni umetnici, kažu da im je druga kuća.

Tradicionalna međunarodna izložba “Umetnost bez granica” svojim imenom, ali i suštinom opravdava svoje postojanje u univerzalnoj borbi čovečanstva da dokaže da smo svi na ovoj planeti isti i da su razlike naša prednost a ne prepreka.

Kako drugačije objasniti na jednom mestu toliko objedinjenih umetničkih dela nastalih pod kistom umetnika iz svih krajeva sveta. Zajednički imenilac njihovoj inspiraciji jeste bio Požarevac, ali su u sva ta platna utkane specifičnosti i lepote zemalja koje su imale svoje predstavnike u tim likovnim kolonijama.

Kao posmatrač i konzument umetnosti ne usuđujem se da komentarišem dela koja su pred nama ali mi to neće smetati da u njima uživam, naviknut na visok renome koje Udruženje likovnih stvaraoca “Đura Jakšić” uživa u svetu slikarstva.“

Na izložbi su između ostalih govorili i zamenik direktora Ruskog doma Galaktinov Vasilij Vladimirovič, direktor CZK Požarevac Dragi Ivić, predsednik ULIS Snežana Milošević i predstavnik Ruske ambasade. U kulturno umentičkom programu nastupio je hor “Odjek”.

Share: Facebook Twitter