Home » Featured
 

(Srpski) Upriličen prijem za goste iz Grčke

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U požarevačkom gradskom zdanju upriličen je prijem za goste iz Grčke tačnije bratskih i prijateljskih gradova Janjine, Iraklije i sa Lefkade.

Goste je primio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić koji je tom prilikom rekao da je uvek lepo videti prijatelje koji Požarevac mogu zvati svojom kućom:

Bojan Ilić

“Društvo Srpsko- Grčkog prijateljstva ovde je izuzetno aktivno, ponajviše zbog velikog broja vaših sunarodnika koji su bili i jesu i naši sugrađani. Bratimljenje naših gradova i sela je samo prirodni nastavak svega toga, ali ponajviše jednog fenomena koji, čini mi se, nije do sada objašnjen. Govorim o fenomenu bliskosti naša dva naroda koje povezuje zajednička vera i relativna blizina naših zemalja, ali ne samo to. Uveren sam da bi Srbi voleli Grke i Grci Srbe i da su na različitim stranama naše planete i različitih verskih ubeđenja. Smatram da je za našu bliskost najviše zaslužan temperament koji delimo, ali i ljubav prema životu i ljudima koji, kao i mi sami, se raduju prijatelju i žele da se oseća kao kod kuće. Zato i mi Požarevljani danas želimo da se osećate kao da ste u svojoj Irakliji, Lefkadi ili Janjini a naša najveća i jedina nagrada biće vaši osmesi i zadovoljstvo. Nadamo se da će oni među vama koji su već nekada bili u Požarevcu primetiti da smo između dve godine promenili naš grad u pozitivnom smislu. Ponajviše zbog toga što, isto kao što želimo da Požarevac učinimo što boljim za život naših građana u njemu, želimo i da ga učinimo atraktivnim za one koji dolaze da vide njegove lepote i turističke atrakcije.”

dr Miroljub Manojlović

U ime društva Srpsko- Grčkog prijateljstva Rista Kolonjas prisutne goste je pozdravio dr Miroljub Manojlović istoričar koji je podsetio ne istorijske veze Grčke i Srbije, ali i Požarevca i Iraklije zato što je za vreme Prvog svetskog rata u Požarevcu u izbeglištvu boravilo nekoliko hiljada Grka a neki od njih i dan danas imaju svoje potomke u Požarevcu.

Jorgos Kucakis

Jorgos Kucakis, gradonačelnik Iraklije zahvalio se na toplom prijemu u Požarevcu i istakao je da grčki narod nikada neće zaboraviti ono što su požarevljani učinili za njih za vreme Prvog svetskog rata.

Nakon obraćanja gosti i domaćini su razmenili poklone.

Share: Facebook Twitter