Home » Featured
 

(Srpski) Više od 10 programa za brži razvoj i legalni start malih biznisa

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Konferencija o podsticanju preduzetništva “Startuj legalno 2020”, u organizaciji Vlade Srbije i NALED-a, uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje “Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, koji implementira GIZ, održana je u Palati Srbija.

U poslednjih pet godina Srbija je bogatija za više od 53.000 firmi i preduzetničkih radnji i prošlu godinu završila je sa 390.767 aktivnih privrednih subjekata po čemu je 17. zemlja u Evropi. Početnicima u biznisu na raspolaganju je više od 10 državnih programa podsticaja i lokalne mere podrške, a vetar u leđa preduzetništvu dalo bi dalje poresko rasterećenje, smanjenje birokratije i sive ekonomije.

Premijerka Ana Brnabić pozvala je sve koji imaju dobru poslovnu ideju, da se upuste u biznis i iskoriste neki od ponuđenih programa.

 

 

– Podrška preduzetništvu je jedna od ključnih stvari za stvaranje zdrave, jake, dinamične ekonomije. Iz tog razloga smo danas predstavili šta je sve od povoljnih sredstava na raspolaganju svim preduzetnicima, početnicima u biznisu, sa jasnom porukom da je država na njihovoj strani i da ćemo ih uvek podržati – rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je njen prioritet stimulisanje zapošljavanja mladih i investiranje u nauku, inovacije, istraživanje i razvoj i digitalnu ekonomiju, a sve u cilju bržeg ekonomskog rasta i bolje perspektive za sve građane Srbije. Dodala je da se potreba preduzetnika za povoljnim sredstvima za razvoj biznisa ogleda i u programu povraćaja 65-75% poreza i doprinosa za novozaposlena lica, s obzirom na to da je od 2016. kada je startovala ova mera, nju iskoristilo ukupno 185.000 poslodavaca odnosno gotovo polovina privrede i da je ukupna vrednost olakšica procenjena na više od 19 milijardi dinara.

U Panel diskusij – Startovati legalno u Srbiji: Prednosti i izazovi učestvovao je gradonačelnik Grada Požarevca i član Izvršnog odbora NALED-a Bane Spasović koji je istakao da je Požarevac pre nekoliko godina prepoznao potrebu stvaranja fondova za podsticaj privrednicima, kroz stvaranje uslova za osnivanje novih preduzeća, proširenje kapaciteta postojećih i otvaranje novih radnih mesta.

„Sa tim ciljem izradili smo Program lokalnog ekonomskog razvoja koji je naša pravna osnova za dodelu podsticaja. Po svojim mehanizmima naš program oslanja se na Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja. Podsticaje dodeljujemo u više oblika jedan od njih je u novčanim iznosima koji se kreću od 1.250 – 3.570 evra po radniku, u zavisnosti od broja novozaposlenih, po principu da što više radnika investitor zaposli, iznos podsticaja po radniku je viši. Investitor je dužan da obezbedi učešće od najmanje 25% opravdanih troškova ulaganja iz sopstvenih sredstva ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć. Podsticaje koje nudi Grad do sada je koristilo ukupno šest firmi, a sredstva smo dodeljivali po obe glavne mere, počev od podsticanja zapošljavanja, preko uvođenja standarda (konkretno za uvođenje HASAP-a), do uvođenja inovacija. Za konkurs se svake godine izdvaja 20 miliona dinara. Kada je reč o Požarevcu, nastojali smo da stvorimo sistem koji će biti prilagođen potrebama privrede. U tome nam je naročito pomogao proces sertifikacije za povoljno poslovno okruženje sproveden u saradnji i pod nadzorom NALED-a, a koji sadrži niz kriterijuma koji kada se ispune daju zaokružen sistem za adekvatnu saradnju sa privredom. Sertifikat smo dobili prošle godine, što je bio veliki uspeh za nas. Nivo rada i usluga postignut kroz proces sertifikacije nastojaćemo da zadržimo i unapredimo gde god je to moguće, jer je to naša osnova za rad sa privredom.“

Spasović je još rekao da će u narednom periodu nastojati da unapredi rad lokalne samouprave na novim poljima. Tu se pre svega misli na rad na što većem povezivanju i umrežavanju lokalnih privrednika sa ostalim institucijama – lokalnom samoupravom, privrednom komorom, Regionalnom razvojnom agencijom, dijasporom i međusobno.

Share: Facebook Twitter