Почетак » Актуелно
 

Начелник Градске управе града Пожаревца Александар Симоновић отворио је у Виминацијуму oвогодишњу школу права под називом „Римска античка цивилизација и правна традиција“

Limes Moesia Schola Iuris (Гранично-Мезијска школа права) је пројекат замишљен као стручна ескурзија студената Правног факултета Универзитета у Београду који су том приликом између осталих локација посетили Виминацијум.

Тема овогодишње стручне ескурзије је била „Римска античка цивилизација и правна традиција“. Циљеви пројекта су упознавање студената са културно-историјским и туристичким потенцијалима Србије, сусрет студената различитих правних факултета и универзитета у Србији у колегијалном и академском духу, размена искуства и ставова и стицање додатног знања из обрађиваних области.

Александар Симоновић

Скуп је испред Града Пожаревца отворио начелник Градске управе Пожаревца Александар Симоновић следећим речима:

“Посебно ме радује чињеница што сте тему ове стручне екскурзије, “Римска античка цивилизација и правна традиција“, везали за Виминацијум, односно место које је природна постојбина ваше данашње лекције. Захваљујући др Кораћу и његовом тиму, велики број туриста сваке године, као и ви данас, имају прилике да доживе овај комад земље веома близу ономе какав је он био почетком прошлог миленијума. Уверен сам да ће вас, можда боље него било где у Србији и региону, амбијент инспирисати да доживите симулацију суђења Марка Тулија Цицерона у правом светлу, и као такав остати вам у сећању. Знате већ да, сваки податак који придодамо свом знању, везујемо за неку слику. Било да су у питању градиво и чињенице или роман и фикција, увек у својој глави читајући замишљамо. Сматрам да је сјајна идеја организатора да вам на овај начин помогну да учите Римско право и искрено се надам да ће вам, као и мени, боравак у Виминацијуму допринети да га још боље савладате. Са друге стране, као начелник Градске управе Пожаревца драго ми је што ћете једним делом данашњег дана бити и туристи који откривају лепоте овог дела Србије.“

Носиоци пројекта су „Спортско удружење Викторија“ са седиштем на Правном факултету Универзитета у Београду и др Владимир Вулетић, професор на Правном факултету Универзитета у Београду, уз подршку Студентског парламента Правног факултета Универзитета у Београду и Никола Милановић, идејни творац и носилац пројекта.

Подели са другима: Facebook Twitter