Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пожаревачки Архив за пример и углед

Обележен Дан архива

Поводом Међународног дана архива, који се у свету обележава 9. јуна, Историјски архив Пожаревац, својевремено проглашен за најуспешнију установу ове врсте у Србији,  као члан европске породице архива, четврти пут за редом, организовао је манифестацију „Дан отворених врата архива 2016“, под слоганом „Архиви, хармонија и пријатељство“.

Децу веома заинтересовао Архив

Децу веома заинтересовао Архив

Циљ овог пројекта је информисање и подстицање информисања грађана, пре свега школске омладине, за архиве и архивску грађу. У том смислу важно је упознавање са локацијом на којој се чува архивска грађа, просторијама, организацијом архива, начином чувања, упознавање са значајном архивском грађом и најстаријим књигама, савременим облицима чувања архивске грађе, са методологијом рада у Архиву, начинима за прикупљање архивске грађе, односно давање конкретних информација о томе шта се сматра архивском грађом, зашто је она важна, шта су историјски извори.

Манифестација је реализована у објекту депоа Историјског архива Пожаревац –Стара касарна – Павиљон 4, а скупу су поред предшколаца, ученика основних и средњих школа присуствовали и председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, заменик председника градске Скупштине Милић Јовановић као и чланови Градског већа.

Гости и домаћини

Гости и домаћини

Обраћајући се присутнима директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић је истакла да ова установа у свом дугом трајању, кроз 68 година постојања и рада, спајајући три века кроз архивску грађу коју чува и презентује, јесте и члан Међународног архивског савета са седиштем у Паризу већ седам година. Настојећи да реализује своју архивистичку и културну мисију, 2013. године прикључио се обележавању Међународног дана архива организовањем манифестације „Дан отворених врата архива“, под слоганом „Сви смо део историје“.

-Данас, четврту годину за редом, под слоганом „Архиви, хармонија и пријатељство“, Историјски архив Пожаревац, као равноправни члан светске породице архива, обележава Међународни дан архива и скреће пажњу на важност архива као установа у којима се чува наша историја. Један од важних сегмената архивског рада јесте културно – просветна делатност која има задатак да информише ширу популацију о архиву и архивској грађи као културној баштини и да тако подигне свест о њеном значају, развије одговарајући однос према архиву као институцији која ту историјску баштину чува, даје на увид јавности и ствара услове за њено коришћење.

Организовањем овакве манифестације грађанство и школска омладина се непосредно упознају са пословима које обавља Архив у смислу чувања и смештаја архивске грађе, у циљу информисања и подстицања интересовања грађана и школске омладине пре свега за архивску грађу и начине на који се она чува (папир, микрофилм, дигитална копија), као и за начине прикупљања архивске грађе. Стога смо отворили врата својих архивских депоа, како бисте видели пожутела документа, старе рукописе, књиге, фотографије, новине, плакате и тако непосредно „осетили“ историју, изложили постере архивских пројеката и примерке из издавачке делатности Архива, мини изложбе архивских докумената у депоима, припремили за Вас пригодне поклончиће, као што су архивске фотографије, разгледнице, календари, виртуелне изложбе, каталози, копије докумената, страничници и слично, али и комплете архивских публикација о Пожаревцу  и Браничевском округу, у издању Историјског архива Пожаревац за библиотеке пожаревачких основних и средњих школа, казала је др Јасмина Николић.

Arhiv

Овом приликом она је најавила нове пројектне активности Историјског архива Пожаревац које ће бити представљене до краја ове године и то су: Архитектура Пожаревца у периоду између два светска рата, Свакодневни живот у Пожаревцу током Другог светског рата, Казнено – поправни заводи у Србији – пример завода „Забела“ у Пожаревцу од 1863. до 1945. године. Такође, ове недеље биће отворена изложба архивских докумената „Правно уређење и заштита својинских односа у Пожаревачком округу од 1833. до 1941. године“.

Архивисткиња Слободанка Цветковић одржала је презентацију кроз коју су се присутни упознали са архивом, архивском грађом, пословима архивисте и Историјским архивом Пожаревац као установе културе. Посетиоцима је објашњена функција Архива и његова основна делатност по питању евидентирања, прикупљања, пријема архивске грађе, сређивања, обраде, објављивања информативних средстава и саме грађе, односа са јавношћу путем презентовања архивске грађе кроз изложбе и публикације, као и важност микрофилмовања и дигитализације као облика трајне заштите. Кроз презентацију је представљен Историјски архив Пожаревац као установа културе, дати су подаци о његовом оснивању, количини архивске грађе коју чува, регистратурама које територијално надзире, броју фондова и збирки, богатој библиотеци.

-Архив је установа која штити писану културну баштину установа културе. Архив евидентира, прикупља, чува, сређује, обрађује, микрофилмује, дигитализује и чини доступном јавности архивску грађу. Под архивском грађом сматрамо сваки писани, цртани, компјутеризовани, штампани, фотографисани, филмовани, документарни материјал од значаја за историју, науку и културу. Историјски архив Пожаревац је основан 1948. године и ми бринемо о архивској грађи Града Пожаревца и седам општина Браничевског округа, вршимо стручни надзор преко 870 различитих регистратура и имамо преко пет километара архивске грађе, преко 560 архивских фондова и збирки и врло богату архивску библиотеку, казала је Слободанка Цветковић.

Подели са другима: Facebook Twitter