Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Požarevački Arhiv za primer i ugled

Obeležen Dan arhiva

Povodom Međunarodnog dana arhiva, koji se u svetu obeležava 9. juna, Istorijski arhiv Požarevac, svojevremeno proglašen za najuspešniju ustanovu ove vrste u Srbiji,  kao član evropske porodice arhiva, četvrti put za redom, organizovao je manifestaciju „Dan otvorenih vrata arhiva 2016“, pod sloganom „Arhivi, harmonija i prijateljstvo“.

Decu veoma zainteresovao Arhiv

Decu veoma zainteresovao Arhiv

Cilj ovog projekta je informisanje i podsticanje informisanja građana, pre svega školske omladine, za arhive i arhivsku građu. U tom smislu važno je upoznavanje sa lokacijom na kojoj se čuva arhivska građa, prostorijama, organizacijom arhiva, načinom čuvanja, upoznavanje sa značajnom arhivskom građom i najstarijim knjigama, savremenim oblicima čuvanja arhivske građe, sa metodologijom rada u Arhivu, načinima za prikupljanje arhivske građe, odnosno davanje konkretnih informacija o tome šta se smatra arhivskom građom, zašto je ona važna, šta su istorijski izvori.

Manifestacija je realizovana u objektu depoa Istorijskog arhiva Požarevac –Stara kasarna – Paviljon 4, a skupu su pored predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola prisustvovali i predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić, zamenik predsednika gradske Skupštine Milić Jovanović kao i članovi Gradskog veća.

Gosti i domaćini

Gosti i domaćini

Obraćajući se prisutnima direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić je istakla da ova ustanova u svom dugom trajanju, kroz 68 godina postojanja i rada, spajajući tri veka kroz arhivsku građu koju čuva i prezentuje, jeste i član Međunarodnog arhivskog saveta sa sedištem u Parizu već sedam godina. Nastojeći da realizuje svoju arhivističku i kulturnu misiju, 2013. godine priključio se obeležavanju Međunarodnog dana arhiva organizovanjem manifestacije „Dan otvorenih vrata arhiva“, pod sloganom „Svi smo deo istorije“.

-Danas, četvrtu godinu za redom, pod sloganom „Arhivi, harmonija i prijateljstvo“, Istorijski arhiv Požarevac, kao ravnopravni član svetske porodice arhiva, obeležava Međunarodni dan arhiva i skreće pažnju na važnost arhiva kao ustanova u kojima se čuva naša istorija. Jedan od važnih segmenata arhivskog rada jeste kulturno – prosvetna delatnost koja ima zadatak da informiše širu populaciju o arhivu i arhivskoj građi kao kulturnoj baštini i da tako podigne svest o njenom značaju, razvije odgovarajući odnos prema arhivu kao instituciji koja tu istorijsku baštinu čuva, daje na uvid javnosti i stvara uslove za njeno korišćenje.

Organizovanjem ovakve manifestacije građanstvo i školska omladina se neposredno upoznaju sa poslovima koje obavlja Arhiv u smislu čuvanja i smeštaja arhivske građe, u cilju informisanja i podsticanja interesovanja građana i školske omladine pre svega za arhivsku građu i načine na koji se ona čuva (papir, mikrofilm, digitalna kopija), kao i za načine prikupljanja arhivske građe. Stoga smo otvorili vrata svojih arhivskih depoa, kako biste videli požutela dokumenta, stare rukopise, knjige, fotografije, novine, plakate i tako neposredno „osetili“ istoriju, izložili postere arhivskih projekata i primerke iz izdavačke delatnosti Arhiva, mini izložbe arhivskih dokumenata u depoima, pripremili za Vas prigodne poklončiće, kao što su arhivske fotografije, razglednice, kalendari, virtuelne izložbe, katalozi, kopije dokumenata, straničnici i slično, ali i komplete arhivskih publikacija o Požarevcu  i Braničevskom okrugu, u izdanju Istorijskog arhiva Požarevac za biblioteke požarevačkih osnovnih i srednjih škola, kazala je dr Jasmina Nikolić.

Arhiv

Ovom prilikom ona je najavila nove projektne aktivnosti Istorijskog arhiva Požarevac koje će biti predstavljene do kraja ove godine i to su: Arhitektura Požarevca u periodu između dva svetska rata, Svakodnevni život u Požarevcu tokom Drugog svetskog rata, Kazneno – popravni zavodi u Srbiji – primer zavoda „Zabela“ u Požarevcu od 1863. do 1945. godine. Takođe, ove nedelje biće otvorena izložba arhivskih dokumenata „Pravno uređenje i zaštita svojinskih odnosa u Požarevačkom okrugu od 1833. do 1941. godine“.

Arhivistkinja Slobodanka Cvetković održala je prezentaciju kroz koju su se prisutni upoznali sa arhivom, arhivskom građom, poslovima arhiviste i Istorijskim arhivom Požarevac kao ustanove kulture. Posetiocima je objašnjena funkcija Arhiva i njegova osnovna delatnost po pitanju evidentiranja, prikupljanja, prijema arhivske građe, sređivanja, obrade, objavljivanja informativnih sredstava i same građe, odnosa sa javnošću putem prezentovanja arhivske građe kroz izložbe i publikacije, kao i važnost mikrofilmovanja i digitalizacije kao oblika trajne zaštite. Kroz prezentaciju je predstavljen Istorijski arhiv Požarevac kao ustanova kulture, dati su podaci o njegovom osnivanju, količini arhivske građe koju čuva, registraturama koje teritorijalno nadzire, broju fondova i zbirki, bogatoj biblioteci.

-Arhiv je ustanova koja štiti pisanu kulturnu baštinu ustanova kulture. Arhiv evidentira, prikuplja, čuva, sređuje, obrađuje, mikrofilmuje, digitalizuje i čini dostupnom javnosti arhivsku građu. Pod arhivskom građom smatramo svaki pisani, crtani, kompjuterizovani, štampani, fotografisani, filmovani, dokumentarni materijal od značaja za istoriju, nauku i kulturu. Istorijski arhiv Požarevac je osnovan 1948. godine i mi brinemo o arhivskoj građi Grada Požarevca i sedam opština Braničevskog okruga, vršimo stručni nadzor preko 870 različitih registratura i imamo preko pet kilometara arhivske građe, preko 560 arhivskih fondova i zbirki i vrlo bogatu arhivsku biblioteku, kazala je Slobodanka Cvetković.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter