Почетак » Актуелно » О Граду
 

Усвојена одлука о максималном броју запослених

Седница Скупштине града Пожаревца

Скупштина града Пожаревца, којом је председавао Бане Спасовић, донела је одлуку о максималном броју запослених која се односи на све запослене у Градској управи, јавним предузећима и установама на територији града. Одборници су се, између осталог, изјашњавали и о одлуци о надлежностима, условима и поступцима давања у закуп пословних просторија, продаји коња у ЈП „Љубичево“, одржавању семафора, хоризонталне и вертикалне сигнализације и одржавању улица, локалних некатегорисаних путева у текућој години.

skupstina_2

Читаво заседање Скупштине града Пожаревца обележила је управо та одлука о утврђивању максималног броја запослених у свим институцијама које се финансирају из буџета локалне самоуправе. Седници су присуствовали и представници синдиката радника запослених у Градској управи и јавним предузећима. Неколико десетина радника Градске управе окупило се у холу испред скупштинске сале очекујући одлуку.

Према обавезујућем упутству које је дошло из Владе Републике Србије у Пожаревцу би у поменутим институцијама требало да остане максимално 1209 стално запослених чије се плате, односно зараде финансирају из буџета града.

По организационим јединицама предложено је да у ГУ Пожаревац остану 182 стално запослена, затим у правобранилаштву 3 лица и ГО Костолац 10. Од јавних предузећа, у Дирекцији треба да остане 56 радника, Топлификацији 93, Водоводу 222, Комуналним службама 208, Паркинг сервису 43 и Љубичеву 27 радника на неодређено време. У установама и другим организацијама у области културе и образовања распоред је следећи: у ПУ „Љубица Вребалов“ 231, Центру за културу 28, Народном музеју 19, затим у Библиотеци 21, Историјском архиву 12, Галерији Барили 5, Културно спортском центру 13, Туристичкој организацији 7, у Месним заједницама на територији града Пожаревца 10 и Центру за социјални рад 19 лица.

skupstina_3

Одборници опозиције критиковали су предлог одлуке са ставом да није јасно са којим критеријумима се руководило када је одређиван максимални број запослених и која лица треба да буду проглашена за технолошки вишак. Представници владајуће коалиције, почев од градоначелника Миомира Илића, у свом излагању истакли су да је одлуком само утврђен максимали број запослених а да критеријуме приликом утврђивања вишкова треба да спроводе надлежни, односно директори и начелник (заменица начелника) Градске управе.

Одборник Иван Јовић, испред Српске напредне странке истакао је да је одлука о максималном броју запослених последица неодговорне политике свих владајућих коалиција које су водиле Пожаревац у прошлости и које нису учиниле ништа на пољу развоја и довођења инвеститора. Он је додао да такве бриге није било када су се затварале фабрике и када су хиљаде људи остајале без посла. Душанка Кукољ, одборница Социјалистичке Партије Србије истакла је да град мора да спроведе одлуку о максималном броју запослених и поновила још једном да ће се о критеријумима за то одлучивати у наредних 60 дана.

skupstina_4

 

skupstina_1

Народни посланик Верољуб Арсић је рекао да цени бригу одборника за сваког запосленог.

-Имамо закон који је донет на републичком нивоу, и он се спроводи. Апелујем на оне који одлучују о томе да воде рачуна о социјалном моменту, пре свега о томе ко треба да иде у пензију, а не да за технолошки вишак предлажу самохране мајке и мајке са малом децом. Ценићемо њихове одлуке у мају и јуну. Град мора да води рачуна о томе, као што мора да води рачуна о свом развоју. Нисам приметио да је у последњих седамнаест година иједан инвеститор дошао у Пожаревац. Нисам приметио да се неко потрудио да створи услове за запошљавање ван државног сектора. Ова коалиција је дала наду Пожаревцу да може да живи. Ничији приватни интерес нам није важнији од јавног интереса, истакао је Арсић.

Одлука о максималном броју запослених усвојена је са 38 гласова за и девет против.

 

 

Подели са другима: Facebook Twitter