Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen Dan Devete srpske udarne brigade

U Požarevcu je 11. marta obeležen Dan osnivanja Devete srpske udarne brigade u Drugom svetskom ratu koja je zajedno sa  sovjetskim vojnicima  dala ogroman doprinos u oslobađanju severoistočne Srbije, Beograda  i Vojvodine od fašističkog okupatora.

DanBrigade_2

 

Tim povodom, gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić sa saradnicima, organizovao je prijem za predstavnike SUBNOR-a i pomoćnika izaslanika za odbranu ambasade Ruske federacije u Beogradu, potpukovnika Dmitrija Nikolajeviča Mokrova. Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Požarevca i načelnik Braničevskog upravnog okruga  podsetili su na značajnu ulogu Devete srpske udarne brigade u završnim operacijama za oslobođenje  zemlje u Drugom svetskom ratu. Čestitajući praznik, potpukovnik Dmitrij Nikolajevič Mokrov preneo je pozdrave ambasadora Ruske Federecije u Beogradu Aleksandra Čepurina prisutnima  i poželeo veteranima Drugog svetskog rata dobro zdravlje. Mokrov  je rekao da ovaj dan nije samo praznik osnivanja Devete srpske udarne brigade već i simbol borbe protiv fašizma i istakao da istoriju treba pamtiti i poštovati.

DanBrigade_1

Povodom obeležavanja 71. godišnjice osnivanja Devete srpske udarne brigade položeni su venci na spomenik „Sloboda” kod Doma zdravlja a u maloj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija.

Polaganje venaca na spomenik „Sloboda“

Polaganje venaca na spomenik „Sloboda“

Podeli sa drugima: Facebook Twitter