Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан Девете српске ударне бригаде

У Пожаревцу је 11. марта обележен Дан оснивања Девете српске ударне бригаде у Другом светском рату која је заједно са  совјетским војницима  дала огроман допринос у ослобађању североисточне Србије, Београда  и Војводине од фашистичког окупатора.

DanBrigade_2

 

Тим поводом, градоначелник Пожаревца Миомир Илић са сарадницима, организовао је пријем за представнике СУБНОР-а и помоћника изасланика за одбрану амбасаде Руске федерације у Београду, потпуковника Дмитрија Николајевича Мокрова. Поздрављајући присутне, градоначелник Пожаревца и начелник Браничевског управног округа  подсетили су на значајну улогу Девете српске ударне бригаде у завршним операцијама за ослобођење  земље у Другом светском рату. Честитајући празник, потпуковник Дмитриј Николајевич Мокров пренео је поздраве амбасадора Руске Федереције у Београду Александра Чепурина присутнима  и пожелео ветеранима Другог светског рата добро здравље. Мокров  је рекао да овај дан није само празник оснивања Девете српске ударне бригаде већ и симбол борбе против фашизма и истакао да историју треба памтити и поштовати.

DanBrigade_1

Поводом обележавања 71. годишњице оснивања Девете српске ударне бригаде положени су венци на споменик „Слобода” код Дома здравља а у малој сали Центра за културу одржана је свечана академија.

Полагање венаца на споменик „Слобода“

Полагање венаца на споменик „Слобода“