Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Slovenačka donacija školi u Maljurevcu

Osnovnoj školi „Božidar Dimitrijević Kozica“ u Maljurevcu uručena je donacija vredna 3.600 evra koje je obezbedila kopanija „Triglav“ osiguranje iz Slovenije.

maljurevac_1_1

Saša Radič, predsednik Udruženja Slovenaca iz Kostolca, zahvalio je gostima iz Slovenije koji su prihvatili inicijativu tog udruženja da pomognu školi. -Ovom donacijom obezbeđeno je 20 školskih klupa, 40 stolica, dve školske table, dve nastavničke katedre, dva komjuterska stola, 8 konferencijskih stolica i zamenjena unutrašnja stolarija, koja nije menjana od izgradnje škole, 1915 . godine“, rekao je Radič On je najavio uspostavljanje saradnje između opštine Kostolac i opštine Velenje, kao i između KUD – ova iz Kostolca i sa Bleda, za šta je ambasada Slovenije obezbedila podršku i pomoć.

maljurevac_3

Bane Spasović, predsednik Skupštine grada Požarevca zahvalio se gostima iz Slovenije na pomoći, a potom dodao da Požarevac na svojoj teritoriji između ostalih ima i slovenačku zajednicu i da se trudi da stvori uslove da one mogu da očuvaju svoju tradiciju i identitet. -Ova saradnja nije od juče i nije slučajna. Udruženje Slovenaca i Skupština grada Požarevca imaju dugu i lepu saradnju“. On je istakao da je i s prethodnim ambasadorom Republike Slovenije u Srbiji, gospodinom Francom Butom uspostavljena odlična saradnja i sa pravom se može reći da su svi oni prijatelji Požarevca.

Predsednik opštine Kostolac Ivan Savić osvrnuo se na trenutak kada se ukazala potreba da se jedna ovakva akcija sprovede, i do koje je došlo spontano.

-Bivši ambasador Slovenije u Srbiji Franc But, na jednom skupu u Kostolcu, znajući da je Kostolac bio dosta pogođen poplavama ponudio je pomoć preko kompanije „Triglav osiguranje“. U tom razgovoru stavio sam naglasak i na školu u Maljurevcu. Udruženje Slovenaca i predsednik Skupštine grada Požarevca preuzeli su inicijativu i sproveli postupak da se obezbedi donacija školi. Saša radič je organizovao taj skup koji je kao rezultat imao ovu i ostale donacije Slovenaca u Požarevcu i Kostolcu“, rekao je Savić.

Otpravnica poslova Ambasade Slovenije u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar je istakla da će, povrh svega, 2014. godinu pamtiti po uzajamnoj solidarnosti Srbije i Slovenije tokom poplava, izražavajući nadu da će se ta saradnja nastaviti. Ona je dodala da je Slovenija, zajedno sa Francuskom inicirala donatorsku konferenciju za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u Briselu i da je ponosna što može da vidi realizaciju te pomoći. Ona je pohvalila i „Triglav grupu“, koja je jako aktivna u pružanju humanitarne pomoći.

-Mislim da su ova dečica dobila nešto lepo i želim i sve najlešre. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama i dalje pomagati. To puno znači i nama“, izjavila je Mateja Norčič Štamcar.

maljurevac_2

Zahvaljujući na donaciji, Sanja Krstić Obradović direktorka škole u Maljurevcu je podsetila da je ovo jedna od najstarijih osnovnih škola u Braničevskom okrugu, kao i da su u poslednjih nekoliko godina uslovi za normalan razvoj i obrazovanje dece podignuti na viši nivo. Škola je priključena na seoski vodovod, omogućeno je centralno grejanje i ugrađena je PVC stolarija.

Generalni direktor Triglav osiguranja Beograd Dragan Marković je rekao da će školi u Maljurevcu i dalje pomagati, jer je pretrpela ogromnu štetu tokom poplava i mnogo toga nedostaje. Zaposleni iz Triglav Grupe su se od prvog dana prošlogodišnjih poplava uključili u organizaciju pomoći ugroženima, pa su se zajedničkim snagama potrudili da prikupe što više sredstava i doprinesu oporavku naše zajednice od prirodne katastrofe. Osim pomoći školi u Maljurevci, predstavnici Triglav Grupe, 16. aprila uručili su donaciju i školama u Valjevu.

Ukupna vrednost donacija za tri osnovne škole u Srbiji iznosi 36.000 evra.

maljurevac_1

Škola u Maljurevcu je jedina u Braničevskom okrugu koja je pretrpela veliku štetu tokom prošlogodišnjih majskih poplava. Još jedan znak zahvalnosti bila je i priredba koju su učenici škole u Maljurevcu priredili u čast gostiju iz Slovenije.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter