Почетак » Актуелно » О Граду
 

Словеначка донација школи у Маљуревцу

Основној школи „Божидар Димитријевић Козица“ у Маљуревцу уручена је донација вредна 3.600 евра које је обезбедила копанија „Триглав“ осигурање из Словеније.

maljurevac_1_1

Саша Радич, председник Удружења Словенаца из Костолца, захвалио је гостима из Словеније који су прихватили иницијативу тог удружења да помогну школи. -Овом донацијом обезбеђено је 20 школских клупа, 40 столица, две школске табле, две наставничке катедре, два комјутерска стола, 8 конференцијских столица и замењена унутрашња столарија, која није мењана од изградње школе, 1915 . године“, рекао је Радич Он је најавио успостављање сарадње између општине Костолац и општине Велење, као и између КУД – ова из Костолца и са Бледа, за шта је амбасада Словеније обезбедила подршку и помоћ.

maljurevac_3

Бане Спасовић, председник Скупштине града Пожаревца захвалио се гостима из Словеније на помоћи, а потом додао да Пожаревац на својој територији између осталих има и словеначку заједницу и да се труди да створи услове да оне могу да очувају своју традицију и идентитет. -Ова сарадња није од јуче и није случајна. Удружење Словенаца и Скупштина града Пожаревца имају дугу и лепу сарадњу“. Он је истакао да је и с претходним амбасадором Републике Словеније у Србији, господином Францом Бутом успостављена одлична сарадња и са правом се може рећи да су сви они пријатељи Пожаревца.

Председник општине Костолац Иван Савић осврнуо се на тренутак када се указала потреба да се једна оваква акција спроведе, и до које је дошло спонтано.

-Бивши амбасадор Словеније у Србији Франц Бут, на једном скупу у Костолцу, знајући да је Костолац био доста погођен поплавама понудио је помоћ преко компаније „Триглав осигурање“. У том разговору ставио сам нагласак и на школу у Маљуревцу. Удружење Словенаца и председник Скупштине града Пожаревца преузели су иницијативу и спровели поступак да се обезбеди донација школи. Саша радич је организовао тај скуп који је као резултат имао ову и остале донације Словенаца у Пожаревцу и Костолцу“, рекао је Савић.

Отправница послова Амбасаде Словеније у Републици Србији Матеја Норчич Штамцар је истакла да ће, поврх свега, 2014. годину памтити по узајамној солидарности Србије и Словеније током поплава, изражавајући наду да ће се та сарадња наставити. Она је додала да је Словенија, заједно са Француском иницирала донаторску конференцију за Србију и Босну и Херцеговину у Бриселу и да је поносна што може да види реализацију те помоћи. Она је похвалила и „Триглав групу“, која је јако активна у пружању хуманитарне помоћи.

-Мислим да су ова дечица добила нешто лепо и желим и све најлешре. Надам се да ћемо заједничким снагама и даље помагати. То пуно значи и нама“, изјавила је Матеја Норчич Штамцар.

maljurevac_2

Захваљујући на донацији, Сања Крстић Обрадовић директорка школе у Маљуревцу је подсетила да је ово једна од најстаријих основних школа у Браничевском округу, као и да су у последњих неколико година услови за нормалан развој и образовање деце подигнути на виши ниво. Школа је прикључена на сеоски водовод, омогућено је централно грејање и уграђена је ПВЦ столарија.

Генерални директор Триглав осигурања Београд Драган Марковић је рекао да ће школи у Маљуревцу и даље помагати, јер је претрпела огромну штету током поплава и много тога недостаје. Запослени из Триглав Групе су се од првог дана прошлогодишњих поплава укључили у организацију помоћи угроженима, па су се заједничким снагама потрудили да прикупе што више средстава и допринесу опоравку наше заједнице од природне катастрофе. Осим помоћи школи у Маљуревци, представници Триглав Групе, 16. априла уручили су донацију и школама у Ваљеву.

Укупна вредност донација за три основне школе у Србији износи 36.000 евра.

maljurevac_1

Школа у Маљуревцу је једина у Браничевском округу која је претрпела велику штету током прошлогодишњих мајских поплава. Још један знак захвалности била је и приредба коју су ученици школе у Маљуревцу приредили у част гостију из Словеније.