Почетак » Актуелно
 

У Пожаревцу обележен Национални дан без дуванског дима

Акцијом, ломљењем цигарета и добијањем јабука уместо њих, у центру града обележен је Национални дан без дуванског дима.

Овогодишњи слоган “Одрасли пуше и мене гуше”, посебно наглашава опасности којима су млади изложени удисањем дуванског дима из окружења. Изложеност дуванском диму узрокује бројне озбиљне болести, као што су рак плућа, инфаркт миокарда, мождани удар, срчана смрт, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа.

Употреба дувана повећава трошкове здравствене заштите, смањује продуктивност код људи и осиромашује их. Пушачи мање средстава издвајају за основне животне потребе, као што су храна, здравствена заштита и образовање.

Дувански дим садржи преко четири хиљаде различитих материја од који је 250 засигурно штетно, а више од 50 изазива карциноме. Никотин убрзава рад срца, изазива повишен крвни притисак и изазива зависност. Ту је још много штетних супстанци попут арсеника, цијанида, угљен моноксида… Што су све разлози за остављање цигарета и избор здравог стила живота без дуванског дима.

Волонтери Црвеног крста су пролазницима делили едукативни материјал из области свих здравствено – превентивних активности које реализују а сваки пролазник је у замену за поломљену цигарету добио јабуку са поруком да изабере здраве навике уместо цигарета.

Учесници ове манифестације били су: Савет за родну равноправност Града Пожаревца, Црвени крст Пожаревац , Завод за јавно здравље Пожаревац , Медицинска школа и Дом здравља.