Почетак » Актуелно » О Граду
 

Други о нама

Најплеменитији подвиг године Живорад Ђурић већ годинама помаже сиромашне породице, ђаке, избеглице…

Хумани Марадона из Пожаревца

Живорад Ђурић «Жића Марадона»

Живорад Ђурић «Жића Марадона»

Овај несвакидашњи добротвор апелује на све имућне људе да следе његов пример

Београђанин Живорад Ђурић, познатији као «Жића Марадона», родом из Пожаревца, постао је добротвор напаћене петочлане породице Ерцеговчевић, која живи у рунираној кући у селу Брадарац. У собама које прокишњавају, без кухиње и купатила, у овој кући се преко две деценије злопатила Мирјана Ерцеговчевић, родом из Мостара, и њено четворо деце, која су овде прославила и пунолетство. Чим је Ђурић чуо за ову породицу и муке кроз које годинама пролази, решио је да им помогне.

– За обнову куће обезбедио сам блокове, цемент и гвожђе, јер је недопустиво да у 21. веку мајка са четворо деце живи у оваквим условима – рекао је Ђурић.

Живорад Ђурић и Мирјана Ерцеговчевић

Живорад Ђурић и Мирјана Ерцеговчевић

У селу Брадарац Ђурић је помогао још девет избегличких породица, којима је обезбедио дрва за огрев. У октобру је помогао и пожаревачкој тенисерки Јелени Грујић (9), плативши за њу и тренера трошкове превоза и смештаја у Анталији, у Турској, где је она освојила сребро на Светском првенству за децу до 10 година. Ђурић је од ове године почео да плаћа и кирију за једну угрожену породицу у Пожаревцу, а преко целе године плаћа и ужину за основце из социјално угрожених породица.

Живорад Ђурић и Мирјана Ерцеговчевић у руинираној кући

Живорад Ђурић и Мирјана Ерцеговчевић у руинираној кући

Ђурић угроженима помаже у склопу своје акције «Буди хуман, ја сам хуман», коју је покренуо пре две године, када је једном ђаку обезбедио инвалидска колица и почео са плаћањем ужине за сиромашне основце. Он је позвао све имућне људе да се укључе у ову акцију и помогну најмлађима. – Будућност Србије нису ни ваше куће, ни ваши аутомобили, ни ваше јахте. Будућност су наша деца. Зато помозите Србији кад јој је најтеже, тако што ћете помоћи њене најмлађе – апелује Ђурић. За свој хуманитарни рад, он је прошле године награђен Октобарском наградом Пожаревца. Новчани део награде – 500 евра, Ђурић је поклонио «теткицама» у средњим школама.

Надимак

Ђурић је надимак «Марадона» добио захваљујући коврџавој коси и минђуши, због којих подсећа на аргентинског фудбалског аса. Раније је играо у првој кошаркашкој лиги Србије, у клубу «Младост» из Земуна, али се, због саобраћајног удеса, одрекао спорта и посветио гајењу ротвајлера.

Извор: 

vecernje-novosti-logo

 

О нашем хуманом суграђанину било је речи и на програму Националног јавног сервиса.

Извор:

525px-RTS_logo.svg