Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Ambasador Republike Slovenije, NJegova ekselencija Vladimir Gasparič posetio je Požarevac

Ovim povodom gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović,sa saradnicima, upriličio je prijem za ambasadora Republike Slovenije NJegovu ekselenciju Vladimira Gaspariča sa saradnicima i za članove Udruženja Slovenac iz Kostolca.

Nakon intoniranja himni Slovenije i Srbije u izvođenju Gradskog ženskog hora Barili, goste je pozdravio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović:

Gradonačelnik Grada Požarevca: Bane Spasović

Gradonačelnik Grada Požarevca: Bane Spasović

Poseta prijatelja uvek je poseban razlog za zadovoljstvo i radost u svakoj kući. To je razlog što je naša, požarevačka kuća danas posebno počastvovana dolaskom predstavnika prijateljskog slovenačkog naroda, NJegove Еkselencije ambasadora Vladimira Gaspariča.  Ponosan sam što naši sugrađani slovenačkog porekla svakodnevno doprinose dobrobiti naše zajednice a mnogi od njih obavljaju i važne funkcije u Požarevcu i Kostolcu i time su, zapravo, najbolji amnbasadori zemlje svojih predaka.

Rado se prisećam septembra 2014. godina kada sam imao prilike da prisustvujem početku rada škole slovenačkog jezika u Kostolcu, zajedno sa tadašnjim ambasadorom Repubilke Slovenije u Srbiji NJegovoj Еkselenciji Francom Butom i nadbiskupom Beogradske nadbiskupije Stanislavom Hočevarom.

Tada smo se svi zajedno uverili koliko su zaprave veze Slovenije sa ovim podnebljem jake, zahvaljujući ljudima koji vredno rade za svoj Požarevac i Kostolac, ali čuvaju sećanje i održavaju veze sa državom u kojoj su rođeni njihovi dedovi. Tada, na svečanom skupu u Kostolcu, u Klub sali Privrednog društva „TЕ-KO Kostolac“, okupili su se brojni potomci slovenačkih predaka, koji su se u tom mestu nastanjivali od 1913. godine, pretežno kao kvalifikovana radna snaga u ondašnjim rudnicima.

Danas, u Kostolcu od oko 10.000 stanovnika, slovenačka zajednica broji nešto više od 250 žitelja. Svi oni, ali i mnogobrojno ostalo lokalno stanovništvo svakodnevno uzimaju aktivno učešće u Društvu slovenačko srpskog prijateljstva u Kostolcu koje ljubomorno čuvamo i gajimo. Ono nam vraća jačanjem veza Slovenije i Srbije u kulturnom, umetničkom, društvenom i ekonomskom smislu. Vaša današnja poseta je u svemu tome značajan podsticaj i zato vam pružam obe ruke u znak iskrene dobrodošlice.

Želim delegaciji Slovenačke ambasade u Sloveniji prijatan današnji boravak u Požarevcu i Kostolcu uz nadu da ćete kao i Vaši prethodnici poneti najlepše utiske o mestima i ljudima koji krase ovaj deo Srbije.

Saša Radić, predsednik Udruženja Slovenaca

Saša Radić, predsednik Udruženja Slovenaca

Zatim se obratio Saša Radić predsednik Udruženja Slovenaca, koji je istakao da je ovo udruženje osnovano pre tri godine i da je od tada ambasador Slovenije dolazio 5 puta u posetu Gradu Požarevcu i Gradskoj opštini Kostolac. Radić je još dodao da je saradnja udruženja sa lokalnom samoupravom odlična i da se nada da će tako biti ubuduće.

NJegova ekselencija ambasador Slovenije Vladimir Gasparič, je u svom obraćanju prisutnima istakao da je Srbija značajan ekonomski partner Sloveniji i da su investicije na nivou od 1 200 000 000 evra i da su u konstantnom porastu. Ambasador Gasparič još je dodao da u Srbiji aktivno radi preko 15 slovenačkih udruženja što ga veoma raduje i da se dosada ni u jednoj zemlji nije susreo sa tako zavidnom cifrom i zahvalio se lokalnoj samoupravi na srdačnom prijemu.

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič

Ovom prilikom su razmenjeni prigodni pokloni a gradonačelnik Požarevca je ambasadoru Slovenije,  poklonio novi turistički  rekvizit sa statuom Miloša Obrenovića.

Nakon posete Gradu Požarevcu, ambasador Gasparič sa saradnicima posetio je Gradsku opštinu Kostolac i Arheološki lokalitet Viminacijum. U Kostolcu konzul Ambasade Slovenije Miha Vilar održao je konzularni dan gde je razgovarao sa građanima Kostolca koji su slovenačkog porekla. U okviru posete održan je jedan čas sa temom evropskih integracija u Tehničkoj školi Nikola Tesla.

Related Images:

Podeli sa drugima: Facebook Twitter