Почетак » Актуелно » О Граду
 

Амбасадор Републике Словеније, Његова екселенција Владимир Гаспарич посетио је Пожаревац

Овим поводом градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић,са сарадницима, уприличио је пријем за амбасадора Републике Словеније Његову екселенцију Владимира Гаспарича са сарадницима и за чланове Удружења Словенац из Костолца.

Након интонирања химни Словеније и Србије у извођењу Градског женског хора Барили, госте је поздравио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић:

Градоначелник Града Пожаревца: Бане Спасовић

Градоначелник Града Пожаревца: Бане Спасовић

Посета пријатеља увек је посебан разлог за задовољство и радост у свакој кући. То је разлог што је наша, пожаревачка кућа данас посебно почаствована доласком представника пријатељског словеначког народа, Његове Екселенције амбасадора Владимира Гаспарича.  Поносан сам што наши суграђани словеначког порекла свакодневно доприносе добробити наше заједнице а многи од њих обављају и важне функције у Пожаревцу и Костолцу и тиме су, заправо, најбољи амнбасадори земље својих предака.

Радо се присећам септембра 2014. година када сам имао прилике да присуствујем почетку рада школе словеначког језика у Костолцу, заједно са тадашњим амбасадором Репубилке Словеније у Србији Његовој Екселенцији Францом Бутом и надбискупом Београдске надбискупије Станиславом Хочеваром.

Тада смо се сви заједно уверили колико су заправе везе Словеније са овим поднебљем јаке, захваљујући људима који вредно раде за свој Пожаревац и Костолац, али чувају сећање и одржавају везе са државом у којој су рођени њихови дедови. Тада, на свечаном скупу у Костолцу, у Клуб сали Привредног друштва „ТЕ-КО Костолац“, окупили су се бројни потомци словеначких предака, који су се у том месту настањивали од 1913. године, претежно као квалификована радна снага у ондашњим рудницима.

Данас, у Костолцу од око 10.000 становника, словеначка заједница броји нешто више од 250 житеља. Сви они, али и многобројно остало локално становништво свакодневно узимају активно учешће у Друштву словеначко српског пријатељства у Костолцу које љубоморно чувамо и гајимо. Оно нам враћа јачањем веза Словеније и Србије у културном, уметничком, друштвеном и економском смислу. Ваша данашња посета је у свему томе значајан подстицај и зато вам пружам обе руке у знак искрене добродошлице.

Желим делегацији Словеначке амбасаде у Словенији пријатан данашњи боравак у Пожаревцу и Костолцу уз наду да ћете као и Ваши претходници понети најлепше утиске о местима и људима који красе овај део Србије.

Саша Радић, председник Удружења Словенаца

Саша Радић, председник Удружења Словенаца

Затим се обратио Саша Радић председник Удружења Словенаца, који је истакао да је ово удружење основано пре три године и да је од тада амбасадор Словеније долазио 5 пута у посету Граду Пожаревцу и Градској општини Костолац. Радић је још додао да је сарадња удружења са локалном самоуправом одлична и да се нада да ће тако бити убудуће.

Његова екселенција амбасадор Словеније Владимир Гаспарич, је у свом обраћању присутнима истакао да је Србија значајан економски партнер Словенији и да су инвестиције на нивоу од 1 200 000 000 евра и да су у константном порасту. Амбасадор Гаспарич још је додао да у Србији активно ради преко 15 словеначких удружења што га веома радује и да се досада ни у једној земљи није сусрео са тако завидном цифром и захвалио се локалној самоуправи на срдачном пријему.

Амбасадор Словеније Владимир Гаспарич

Амбасадор Словеније Владимир Гаспарич

Овом приликом су размењени пригодни поклони а градоначелник Пожаревца је амбасадору Словеније,  поклонио нови туристички  реквизит са статуом Милоша Обреновића.

Након посете Граду Пожаревцу, амбасадор Гаспарич са сарадницима посетио је Градску општину Костолац и Археолошки локалитет Виминацијум. У Костолцу конзул Амбасаде Словеније Миха Вилар одржао је конзуларни дан где је разговарао са грађанима Костолца који су словеначког порекла. У оквиру посете одржан је један час са темом европских интеграција у Техничкој школи Никола Тесла.

Подели са другима: Facebook Twitter