Почетак » Актуелно » О Граду
 

Амбасадор Словеније посетио Пожаревац

Поводом посете Дамјана Берганта, амбасадора Словеније у Србији, организован је пријем у пожаревачком Градском здању.

Овом приликом градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је поздравио присутне госте међу којима су били и чланови Друштва Словенаца. Он је овом приликом истакао да му је посебно драго што има прилику да угости амбасадора Словеније зато што доста наших суграђана имају словеначко порекло:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Ако можемо говорити о менталитету неког народа, ови наши суграђани дали су масовни допринос Пожаревцу и Костолцу још почетком прошлог века, својом марљивошћу, дисциплином и предузетничким духом. Тада су се они масовно насељавали како би се запослили у костолачком руднику, претежно као квалификована радна снага, од којих је домаће становништво имало прилике много да научи. Ту не мислим само на њихово познавање струке, већ и на друге области попут образовања, уметности, културе и спорта. Управо то и такво наслеђе не желимо да оде у заборав, већ сви Костолчани и Пожаревљани, заједно са Друштвом словеначко српског пријатељства у Костолцу, га љубоморно чувамо и гајимо. Ваша екселенцијо, уверен сам да ће данашња посета још више допринети јачању веза наше две државе и да ће резултирати и конкретним резултатима у данима пред нама. Ту превасходно мислим на сарадњу у области културе, уметности као и привреде. На том пољу, Пожаревац и Костолац имају не само намеру, већ и конкретан план и визију убрзаног развоја и сигуран сам да ће интерес у томе пронаћи и неки од многобројних успешних привредних гиганата из ваше државе.“

Саша Радић, председник Удружења Словенаца из Костолца, нагласио је да у овој градској општини живе припадници 23 националне мањине:

Саша Радић, председник Удружења Словенаца из Костолца

„Међу њима је значајан број припадника словеначке националне мањине који се сваке среде, већ осам година, окупљају у школи словеначког језика, која се одржава у Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“. Настава је бесплатна за све и финансира је Министарство образовања и спорта Републике Словеније. Поред језика, ученици се упознају и са културом, обичајима, историјом и знаменитостима Словеније”, рекао је Радић и позвао све припаднике словеначке мањине да учествују у предстојећем попису становништва.

Дамјан Бергант, амбасадор Републике Словеније

Дамјан Бергант, амбасадор Републике Словеније, нагласио је да амбасада има задатак да штити интересе Републике Словеније у Србији, ради са органима државе, али и са локалном самоуправом. Како каже, ова посета у Пожаревцу је битна баш због постојања Удружења Словенаца у Костолцу које гаји културу и језик овог народа.