Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Ambasador Slovenije posetio Požarevac

Povodom posete Damjana Berganta, ambasadora Slovenije u Srbiji, organizovan je prijem u požarevačkom Gradskom zdanju.

Ovom prilikom gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je pozdravio prisutne goste među kojima su bili i članovi Društva Slovenaca. On je ovom prilikom istakao da mu je posebno drago što ima priliku da ugosti ambasadora Slovenije zato što dosta naših sugrađana imaju slovenačko poreklo:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Ako možemo govoriti o mentalitetu nekog naroda, ovi naši sugrađani dali su masovni doprinos Požarevcu i Kostolcu još početkom prošlog veka, svojom marljivošću, disciplinom i preduzetničkim duhom. Tada su se oni masovno naseljavali kako bi se zaposlili u kostolačkom rudniku, pretežno kao kvalifikovana radna snaga, od kojih je domaće stanovništvo imalo prilike mnogo da nauči. Tu ne mislim samo na njihovo poznavanje struke, već i na druge oblasti poput obrazovanja, umetnosti, kulture i sporta. Upravo to i takvo nasleđe ne želimo da ode u zaborav, već svi Kostolčani i Požarevljani, zajedno sa Društvom slovenačko srpskog prijateljstva u Kostolcu, ga ljubomorno čuvamo i gajimo. Vaša ekselencijo, uveren sam da će današnja poseta još više doprineti jačanju veza naše dve države i da će rezultirati i konkretnim rezultatima u danima pred nama. Tu prevashodno mislim na saradnju u oblasti kulture, umetnosti kao i privrede. Na tom polju, Požarevac i Kostolac imaju ne samo nameru, već i konkretan plan i viziju ubrzanog razvoja i siguran sam da će interes u tome pronaći i neki od mnogobrojnih uspešnih privrednih giganata iz vaše države.“

Saša Radić, predsednik Udruženja Slovenaca iz Kostolca, naglasio je da u ovoj gradskoj opštini žive pripadnici 23 nacionalne manjine:

Saša Radić, predsednik Udruženja Slovenaca iz Kostolca

„Među njima je značajan broj pripadnika slovenačke nacionalne manjine koji se svake srede, već osam godina, okupljaju u školi slovenačkog jezika, koja se održava u Tehničkoj školi sa domom učenika „Nikola Tesla“. Nastava je besplatna za sve i finansira je Ministarstvo obrazovanja i sporta Republike Slovenije. Pored jezika, učenici se upoznaju i sa kulturom, običajima, istorijom i znamenitostima Slovenije”, rekao je Radić i pozvao sve pripadnike slovenačke manjine da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva.

Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije

Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije, naglasio je da ambasada ima zadatak da štiti interese Republike Slovenije u Srbiji, radi sa organima države, ali i sa lokalnom samoupravom. Kako kaže, ova poseta u Požarevcu je bitna baš zbog postojanja Udruženja Slovenaca u Kostolcu koje gaji kulturu i jezik ovog naroda.