Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Dan Muzičke škole

Jedna od institucija u oblasti kulture grada Požarevca koja, zapaženim nastupima svojih članova širom zemlje i inostranstva, najuspešnije afirmiše stvaralaštvo i svoj zavičajni grad je Muzička škola „Stevan Mokranjac“, istaknuto je prilikom proslave 63. godišnjice ove ustanove. Svečana akademija je održana je u koncertnoj sali škole uz prisustvo gradonačelnika Miomira Ilića, zamenica gradonačelnika Vukice Vasić, predsednik Skupštine grada Požarevca Žarka Pivca, zamenika predsednika Skupštine Milića Jovanovića, člana gradskog veća zaduženog za prosvetu i kulturu Radomira Mihajlovića, direktora osnovnih i srednjih škol, predstavnika Školskog odbora, crkve, direktora ustanova u kulturi i saradnika škole.

Direktor Zoran Marić je pozdravio prisutne i podsetio na rezultate koje je tokom školske godine koja je pri kraju ova prosvetna ustanova ostvarila.

Gradonačelnik Miomir Ilić je čestitao Dan škole i izrazio zadovoljstvo što se nalazi u, kako je rekao, „Jednoj od najuspešnijih muzičkih škola u Srbiji, koja svake godine postiže vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima“. On je naglasio da rezultati škole proističu iz dugogodišnje prakse, dobre pedagoške organizacije, vaspitno – obrazovnog rada i organizacije republičkih i međunarodnih takmičenja, kao i kvalitetnog rada učenika, profesora i radnika u Požarevcu, Kostolcu, Malom Crniću, Velikom Gradištu i Kučevu, gde aktivno rade odeljenja požarevačke Muzičke škole.

– Vaša škola je ustanova sa prepoznatljivim identitetom, predstavlja dobar vaspitno kulturni model učenicima, celinom svoga rada i raznovrsnim aktivnostima, bogatim nastavnim i vannastavnim sadržajima. Planski i kontinuirano sarađuje sa Gradskom upravom i različitim relevantnim institucijama sa ciljem da učenici formiraju dobru teorisku i stručnu osnovu, razviju motivaciju za učenje i intelektualni rad kao i da se utiče na stvaranje osnove za razvoj kulturnih potreba kod učenika, rekao je gradonačelnik i istakao:

– Škola je postala kulturno i duhovno gnezdo iz koga su se vinuli mnogi stručnjaci u kulturi, nauci i obrazovanju, tako da je ona sada prestižna i prosperitetna i ponos srpske prosvete i kulture. Danas sija punim sjajem, kao predvodnik modernih škola. Učenicima nudi raznovrsne odseke i programe, daje stručna upustva o načinu njihovog korišćenja, elastična je i osposobljena za stalne promene programa. Uspešno ispunjava društveno – vaspitnu i socijalnu funkciju u muzičkom prosvečivanju mladih generacija i zato u vašu školu stižu mnoga priznanja, pohvale i nagrade sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Vaš Dan škole je još jedna potvrda da nastavljate lepu i pozitivnu tradiciju, koja će ući u istoriju prosvete i kulture u Srbiji. S pravom možemo reći da su muzički talenti ove škole nacionalno blago o kome grad brine i stvara uslove za brži razvoj i napredovanje. O talentima moraju brinuti sve institucije – od lokalne samouprave do najviših državnih organa, posebno o deci iz osetljivih grupa, seoskoj, romskoj i siromašnoj. Grad Požarevac ima razumevanja i podržava napore škola koje rade sa talentima. Preko Fonda za nagrađivanje učenika dodeljujemo novčane nagrade učenicima koji na republičkim i međunarodnim takmičenjima osvoje jedno od prva tri mesta“. Gradonačelnik Ilić je kolektivu škole i učenicima poželeo još više nagrada i uspeha u radu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter