Početak » Aktuelno
 

„Dan polja hibrida kukuruza”

U organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba iz Požarevca organizovala je tradicionalni „Dan polja hibrida kukuruza“.  U demoogledu prezentovan je 61 hibrid iz deset selekcionerskih kuća: „Institut za ratarstvo i povrtarstvo“ Novi Sad (14), „Institut za kukuruz“ Zemun polje (11), „Agronet BC hibridi“ Sombor (4), „Institut poljoprivrede“ Osijek(4) , „Superior“ (3) Velika Plana, „Limagrain“ Novi Sad (3), „Agris“ Golubinci (4), „DKC hibridi“ Novi Sad (3), „Raiffeisen agro“ Beograd (12) i „Euralis“ Novi Sad (3). Hibridi su raličitih grupa zrenja od FAO 300 do FAO 700.

Dan polja je održan na parceli „Zvezda“ posedu Kazneno popavnog zavoda „Požarevac“ u Zabeli. Cilj postavljanja ogleda je upoznavanje sa karakteristikama svakog ponaosob hibrida, kako bi oni najprinosniji bili uvedeni na parcele na teritoriji Braničevskog okruga. Rezultati demoogleda biće prezentovani u Biltenu, koji će biti dostavljen proizvođačima na kućnu adresu, ali biće dostupni i u PSSS Požarevac.

Stručne konsultacije o hibridima kukuruza

Stručne konsultacije o hibridima kukuruza

-Za dobri prinose pored genetske predispozicije veoma je važna tehnologija gajenja koja se primenjuje na parcelama“, kazao je Aleksandar Stojanović, direktor PSSS Požarevac.

Ogled je posejan zemljištu tipa smonica, a predusev je bila pšenica U zemljište je, pre osnovne obrade uneto 300 kilograma po hektaru N:P:K (15:15:15) i 50 tona stajnjaka po hektaru. Potom je obavljena osnovna obrada je oranjem. Dodato je još 300 kiograma po hektaru amonijum nitrata (AN), a nakon toga urađeno setvospremiranje. Setva je obavljena 8. aprila.

-Zaštita od korova obavljena posle setve, a pre nicanja 16. aprila kombinacijom zemljišnih herbicida Basar 1,5 litara po hektaru, Rezon 1,5 litara po hektaru i totalni herbicid Glifol 2 litra po hektaru. Korektivno tretiranje je obavljeno posle nicanja useva i to folijarnim herbicidima Talisman 1,2 litra po hektaru i Plamen 0,7 litara po hektaru“, navela je diplomirani inženjer Monika Božanić, samostalni savetodavac za zaštitu billja u PSSS Požarevac.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić izrazio je zadovoljstvo prisutnim brojem poljoprivrednih proizvođača i predstavnika selekcionerskih kuća i pohvalio organizaciju PSSS i dodao da će grad uvek stati iza ovakvih ogleda i primera dobre prakse.

Mnogobrojni poljoprivredni proizvođači su direktno na terenu imali priliku da vide ono što nude sekcione kuće, ali i da dobiju konkretne odgovore od poljoprivrednih stručnjaka i predstavnika selekcionera.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter