Почетак » Актуелно
 

„Дан поља хибрида кукуруза”

У организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац

Пољопривредна саветодавна и стручна служба из Пожаревца организовала је традиционални „Дан поља хибрида кукуруза“.  У демоогледу презентован је 61 хибрид из десет селекционерских кућа: „Институт за ратарство и повртарство“ Нови Сад (14), „Институт за кукуруз“ Земун поље (11), „Агронет БЦ хибриди“ Сомбор (4), „Институт пољопривреде“ Осијек(4) , „Супериор“ (3) Велика Плана, „Лимаграин“ Нови Сад (3), „Агрис“ Голубинци (4), „ДКЦ хибриди“ Нови Сад (3), „Раиффеисен агро“ Београд (12) и „Еуралис“ Нови Сад (3). Хибриди су раличитих група зрења од ФАО 300 до ФАО 700.

Дан поља је одржан на парцели „Звезда“ поседу Казнено попавног завода „Пожаревац“ у Забели. Циљ постављања огледа је упознавање са карактеристикама сваког понаособ хибрида, како би они најприноснији били уведени на парцеле на територији Браничевског округа. Резултати демоогледа биће презентовани у Билтену, који ће бити достављен произвођачима на кућну адресу, али биће доступни и у ПССС Пожаревац.

Стручне консултације о хибридима кукуруза

Стручне консултације о хибридима кукуруза

-За добри приносе поред генетске предиспозиције веома је важна технологија гајења која се примењује на парцелама“, казао је Александар Стојановић, директор ПССС Пожаревац.

Оглед је посејан земљишту типа смоница, а предусев је била пшеница У земљиште је, пре основне обраде унето 300 килограма по хектару Н:П:К (15:15:15) и 50 тона стајњака по хектару. Потом је обављена основна обрада је орањем. Додато је још 300 киограма по хектару амонијум нитрата (АН), а након тога урађено сетвоспремирање. Сетва је обављена 8. априла.

-Заштита од корова обављена после сетве, а пре ницања 16. априла комбинацијом земљишних хербицида Басар 1,5 литара по хектару, Резон 1,5 литара по хектару и тотални хербицид Глифол 2 литра по хектару. Корективно третирање је обављено после ницања усева и то фолијарним хербицидима Талисман 1,2 литра по хектару и Пламен 0,7 литара по хектару“, навела је дипломирани инжењер Моника Божанић, самостални саветодавац за заштиту билља у ПССС Пожаревац.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић изразио је задовољство присутним бројем пољопривредних произвођача и представника селекционерских кућа и похвалио организацију ПССС и додао да ће град увек стати иза оваквих огледа и примера добре праксе.

Многобројни пољопривредни произвођачи су директно на терену имали прилику да виде оно што нуде секционе куће, али и да добију конкретне одговоре од пољопривредних стручњака и представника селекционера.

Подели са другима: Facebook Twitter