Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Dan Vojske Srbije

U prisustvu čelnika lokalne samouprave, predstavnika policije, Vojno bezbednosne agencije, SUBNOR-a, crkve, škola, javnih preduzeća i ustanova, u Kasarni „General Pavle Jurišić – Šturm“ u Požarevcu obeležen je Dan Vojske Srbije, u znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka 1815. godine.

Čestitajući praznik pripadnicima Vojske Srbije, zastupnik komandanta Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, pukovnik Duško Šljivančanin je naglasio da je malo naroda i vojski koji imaju tako značajne datume i događaje u svojoj istoriji kao što je to imao srpski narod i srpska vojska.

-Jedan takav istorijski događaj bio je 23. aprila 1815. godine kada je pod vođstvom Miloša Obrenovića podignut Drugi srpski ustanak koji je označio prekretnicu u stvaranju moderne srpske države. Pripadnici Vojske Srbije proteklih godina nebrojano puta su dokazali svoju privreženost tradiciji našega naroda čime smo potvrdili da smo dostojni istorijskog nasleđa srpske vojske. Otadžbina je za srpskog vojnika uvek bila svetinja, bilo je to u prošlosti, tako i danas, tako će biti i u vremenu koje dolazi, rekao je Šljivančanin.

U ime grada Požarevca praznik vojnicima čestitao je gradonačelnik, Miodrag Milosavljević poželevši im puno uspeha kako u izvršavanju vojničkih obaveza tako i u privatnom životu.

-Na današnji dan 1815. godine u Takovu su se okupile sve srpske starešine i izabrale Miloša Obrenovića za vođu Ustanka. Taj dan se praznuje danas kao Dan Vojske Srbije i dočekujemo ga u miru i slobodi ali u vremenu bremenitom teškoćama koje su snašle čitav svet. Reforme koje se danas dešavaju u našem društvu nisu mimoišle ni vojsku a, kada je reč o reformama vojske, ona nikada neće i ne može zanemariti istoriju našega naroda u kojoj je za slobodu palo jedno čitavo pokoljenje od Karađorđa i Miloša do Drugog svetskog rata i do svih drugih ratova, naglasio je Milosavljević.

Odlukom zastupnika komandanta Centra za obuku kopnene vojske, povodom Dana Vojske Srbije za uspešnu saradnju, iskazanu privrženost i pruženu pomoć dodeljene su zahvalnice: gradonačelniku Požarevca Miodragu Milosavljeviću, direktoru JKP „Komunalne službe“, Slobodanu Joviću, Odbojkaškom klubu „Mladi radnik“, JKP „Parking servis“, NIPD „Reč naroda“, Sat televiziji i Direkciji za izgradnju grada Požarevca.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter