Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Decenijske veze krunisane Sporazumom o saradnji

Požarevac – Decenijske veze između Požarevca i Iraklije u Grčkoj krunisane su potpisivanju Sporazuma o raznovrsnoj saradnji. U gradskom zdanju Požarevca, potpisnici Sporazuma su bili Miodrag Milosavljević gradonačelnik Požarevca, Jorgos Kucakis predsednik Opštinske korporacije Iraklije i Nikos Gogas predsednik Skupštine Iraklije. Sporazum je uvod u bratimljenje ova dva grada i odnosi se na kulturnu, obrazovnu i sportsku saradnju. Nakon uspostavljanja ovih veza, očekuje se i privredna saradnja.

Potpisivanje sporazuma

Sporazum će omogućiti bolji životni standard u Požarevcu i Irakliji, rekao je nakon potpisivanja Miodrag Milosavljević:

-Sedamdesetih godina 20. veka delegacija Iraklije posetila je naš grad povodom događaja od 1916 – 1918. godine kada je oko 9.500 stanovnika tog područija naselilo Požarevac i okolna sela u Petrovcu, Svilajncu i drugim gradovima našeg okruženja. Posle toga, otprilike trideset godina nije bilo nikakve saradnje između Iraklije i Požarevca, da bi nas pre dve godine posetila jedna zvanična delegacija. Narod iz Iraklije zahvalan je Požarevcu i Požarevljanima kao i građanima ostalih mesta koji su im bili dobri domaćini i pružili im utočište tokom dve godine koliko su trajala ratna razaranja njihovih ognjišta. U oktobru prošle godine delegacija našeg grada posetila je Irakliju, rekao je Milosavljević i najavio izdavanje jedne publikacije o tom periodu s obzirom da postoje zabeležena svedočanstva o tom vremenu.

Predsednik skupštine grada Požarevca Miomir Ilić rekao je ovom prilikom da srpski i grčki narod povezuje duga istorija, ali i golgote kroz koje su prolazili za vreme ratova.

Gosti i domaćini u poseti Ergeli „Ljubičevo“

Požarevac je grad koji je bratimljen sa Janjinom, odakle gro stanovnika iz Požarevca ima poreklo, ima saradnju sa gradom Katarinom iz okruga Solun i sada činimo ono što je trebalo učiniti mnogo ranije, i to je produbljivanje saradnje sa Iraklijom. Nadam se da ćemo uspostaviti i proširiti saradnju na svim poljima, a pre svega na privrednom, kulturnom i sportskom, rekao je Ilić.

Kod Vladike Ignjatija

Predstavnici grčkog grada Iraklije zahvalili su na pomoći i dobročinstvu pruženom grčkom narodu tokom Prvog svetskog rata i najavili skorašnje bratimljenje sa Požarevcom.

Svečanosti su ispred grada Požarevca prisustvovali zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, zamenici predsednika Skupštine Violeta Tomić i Milić Jovanović, narodni poslanik Žarko Pivac i član gradskog veća Miroljub Manojlović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter