Почетак » Актуелно » О Граду
 

Доба окупације

Србија и Пожаревац у Другом светском рату

У „Галерији обојене светлости“ Центра за културу у Пожаревцу била је домаћин учесницима отварања изложбе “Србија и Пожаревац у Другом светском рату, 1941-1944 – Окупациона управа, избеглице и просвета”.

Са отварања изложбе

Са отварања изложбе

Поздрављајући госте, директорка Историјског Архива Пожаревац, др Јасмина Николић, истакла је да су Србија и Пожаревац поносни на своју антифашистичку прошлост. Силина отпора и јачина жртве које су наш народ и грађани Србије дали током Другог светског рата, стављају их у ред највећих хероја борбе над фашизмом, рекла је она.

-Дужност нам је да наставимо традицију обележавања победе над фашизмом, победе која је отворила ново цивилизацијско поглавље у историји Европе. Убеђени да народи који су жртвовали себе, за велику идеју антифашизма и који знају истину о томе, имају будућност и тиме мотивисани, ставили смо на увид јавности кратку историју о ратним, избегличким и просветним приликама у Пожаревцу”, истакла је Николић и додала да Историјски архив Пожаревац даје свој допринос очувању сећања на рат и подвиге ослободилаца.

Са отварања изложбе

Са отварања изложбе

Основну структуру изложбе чине три целине, које доприносе бољем разумевању обрађених тема и то: Пожаревачки округ под немачком окупацијом 1941-1944. године, Избеглице и пресељеници у Србији и Пожаревачком округу 1941-1944, Пожаревац и његове школе у периоду немачке окупације 1941-1944.

Овако конципирана изложба пружа добру основу за даље научно сагледавање историје Другог светског рата. Изложба је настала као резултат једногодишњег истраживања архивске грађе Војног архива Министарства одбране Републике Србије, затим Архива Југославије, Архива Србије, Историјског архива Пожаревац, Историјског архива Београда и Програмског архива РТС.

Отварању изложбе су присуствовали су градоначелник Миомир Илић и председник Скупштине Бане Спасовић, са њиховим сараданицима, затим представници Војске Србије, као и многи грађани.

Изложбу је отворио историчар др Предраг Марковић са Института за савремену историју у Београду који је рекао да је ово редак па и јединствен пример у нашој историографији, која се, углавном, бавила ратним и политичким збивањима прилично запостављајући живот цивилног становништва у окупираним градовима.

Поставка ове изложбе отворена је до 10. Марта а улаз је слободан.

Подели са другима: Facebook Twitter