Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Doba okupacije

Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu

U „Galeriji obojene svetlosti“ Centra za kulturu u Požarevcu bila je domaćin učesnicima otvaranja izložbe “Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu, 1941-1944 – Okupaciona uprava, izbeglice i prosveta“.

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe

Pozdravljajući goste, direktorka Istorijskog Arhiva Požarevac, dr Jasmina Nikolić, istakla je da su Srbija i Požarevac ponosni na svoju antifašističku prošlost. Silina otpora i jačina žrtve koje su naš narod i građani Srbije dali tokom Drugog svetskog rata, stavljaju ih u red najvećih heroja borbe nad fašizmom, rekla je ona.

-Dužnost nam je da nastavimo tradiciju obeležavanja pobede nad fašizmom, pobede koja je otvorila novo civilizacijsko poglavlje u istoriji Evrope. Ubeđeni da narodi koji su žrtvovali sebe, za veliku ideju antifašizma i koji znaju istinu o tome, imaju budućnost i time motivisani, stavili smo na uvid javnosti kratku istoriju o ratnim, izbegličkim i prosvetnim prilikama u Požarevcu”, istakla je Nikolić i dodala da Istorijski arhiv Požarevac daje svoj doprinos očuvanju sećanja na rat i podvige oslobodilaca.

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe

Osnovnu strukturu izložbe čine tri celine, koje doprinose boljem razumevanju obrađenih tema i to: Požarevački okrug pod nemačkom okupacijom 1941-1944. godine, Izbeglice i preseljenici u Srbiji i Požarevačkom okrugu 1941-1944, Požarevac i njegove škole u periodu nemačke okupacije 1941-1944.

Ovako koncipirana izložba pruža dobru osnovu za dalje naučno sagledavanje istorije Drugog svetskog rata. Izložba je nastala kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja arhivske građe Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, zatim Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Požarevac, Istorijskog arhiva Beograda i Programskog arhiva RTS.

Otvaranju izložbe su prisustvovali su gradonačelnik Miomir Ilić i predsednik Skupštine Bane Spasović, sa njihovim saradanicima, zatim predstavnici Vojske Srbije, kao i mnogi građani.

Izložbu je otvorio istoričar dr Predrag Marković sa Instituta za savremenu istoriju u Beogradu koji je rekao da je ovo redak pa i jedinstven primer u našoj istoriografiji, koja se, uglavnom, bavila ratnim i političkim zbivanjima prilično zapostavljajući život civilnog stanovništva u okupiranim gradovima.

Postavka ove izložbe otvorena je do 10. Marta a ulaz je slobodan.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter