Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Drugi o nama

Najplemenitiji podvig godine Živorad Đurić već godinama pomaže siromašne porodice, đake, izbeglice…

Humani Maradona iz Požarevca

Živorad Đurić «Žića Maradona»

Živorad Đurić «Žića Maradona»

Ovaj nesvakidašnji dobrotvor apeluje na sve imućne ljude da slede njegov primer

Beograđanin Živorad Đurić, poznatiji kao «Žića Maradona», rodom iz Požarevca, postao je dobrotvor napaćene petočlane porodice Еrcegovčević, koja živi u runiranoj kući u selu Bradarac. U sobama koje prokišnjavaju, bez kuhinje i kupatila, u ovoj kući se preko dve decenije zlopatila Mirjana Еrcegovčević, rodom iz Mostara, i njeno četvoro dece, koja su ovde proslavila i punoletstvo. Čim je Đurić čuo za ovu porodicu i muke kroz koje godinama prolazi, rešio je da im pomogne.

– Za obnovu kuće obezbedio sam blokove, cement i gvožđe, jer je nedopustivo da u 21. veku majka sa četvoro dece živi u ovakvim uslovima – rekao je Đurić.

Živorad Đurić i Mirjana Еrcegovčević

Živorad Đurić i Mirjana Еrcegovčević

U selu Bradarac Đurić je pomogao još devet izbegličkih porodica, kojima je obezbedio drva za ogrev. U oktobru je pomogao i požarevačkoj teniserki Jeleni Grujić (9), plativši za nju i trenera troškove prevoza i smeštaja u Antaliji, u Turskoj, gde je ona osvojila srebro na Svetskom prvenstvu za decu do 10 godina. Đurić je od ove godine počeo da plaća i kiriju za jednu ugroženu porodicu u Požarevcu, a preko cele godine plaća i užinu za osnovce iz socijalno ugroženih porodica.

Živorad Đurić i Mirjana Еrcegovčević u ruiniranoj kući

Živorad Đurić i Mirjana Еrcegovčević u ruiniranoj kući

Đurić ugroženima pomaže u sklopu svoje akcije «Budi human, ja sam human», koju je pokrenuo pre dve godine, kada je jednom đaku obezbedio invalidska kolica i počeo sa plaćanjem užine za siromašne osnovce. On je pozvao sve imućne ljude da se uključe u ovu akciju i pomognu najmlađima. – Budućnost Srbije nisu ni vaše kuće, ni vaši automobili, ni vaše jahte. Budućnost su naša deca. Zato pomozite Srbiji kad joj je najteže, tako što ćete pomoći njene najmlađe – apeluje Đurić. Za svoj humanitarni rad, on je prošle godine nagrađen Oktobarskom nagradom Požarevca. Novčani deo nagrade – 500 evra, Đurić je poklonio «tetkicama» u srednjim školama.

Nadimak

Đurić je nadimak «Maradona» dobio zahvaljujući kovrdžavoj kosi i minđuši, zbog kojih podseća na argentinskog fudbalskog asa. Ranije je igrao u prvoj košarkaškoj ligi Srbije, u klubu «Mladost» iz Zemuna, ali se, zbog saobraćajnog udesa, odrekao sporta i posvetio gajenju rotvajlera.

Izvor: 

vecernje-novosti-logo

 

O našem humanom sugrađaninu bilo je reči i na programu Nacionalnog javnog servisa.

Izvor:

525px-RTS_logo.svg