Home » Featured » Culture
 

(Srpski) Otvoren prvi Viminacium Fest – Mitovi stari i novi

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Prve festivalske večeri pred požarevačkom publikom predstavilo se Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba sa predstavom “Kralj Rikard III”, u režiji Aleksandra Popovskog.

Po oceni žirija publike, koji radi u sastavu Vera Zarić-Mitrović, dir. Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović”, Valentino Oljaca, prof. engleskog jezika i glumac amater i Dragan Radovanović, član Gradskog veća Grada Požarevca, najbolji glumac večeri je Ozren Grabarić koji je tumačio lik Rikarda III.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je otvorio prvi Viminacium fest i ovom prilikom pozdravio je sve goste i glumce:

„Pored značajnog istorijskog nasleđa koji krasi ovaj prostor, želimo da pokažemo da smo i u aktuelnom trenutku posvećeni očuvanju i promovisanju univerzalnih civilizacijskih vrednosti. Tu u ovom slučaju mislim na kulturu, a siguran sam da će u godinama pred nama, Viminacijum fest, postati pravi biser pozorišnih svečanosti ovog dela Evrope.
Biće ovaj naš festival, pored pozorišnog, siguran sam, i festival prijateljstva i međusobnog poštovanja. Dokaz za to je i činjenica da jezici kojim govorimo, iako različitog imena, nam ipak donose lepotu razumevanja a to je vrednost kojoj se trebamo radovati.

Vremenske prilike nam nisu bile naklonjene da se ova predstava održi u Viminacijumu, ali to svakako neće umanjiti doživljaj koji nas večeras očekuje od strane pozorišta Gavella i njihove postavke vanvremenskog Viljema Šekspira.

Zahvaljujem se svim vizionarima koji su festival Viminacijum fest osmislili, organizovali i time učinili veliko zadovoljstvo ljubitenjima dramske umetnosti u našem gradu.“

Večeras je na repertoaru predstava Narodnog pozorišta Sarajevo – FENIČANKE, sutra nastupa Dječije pozorište Republike Srpske – ODISEJ – SAN O POVRATKU, 7. septembra Narodno pozorište Beograd – ELEKTRA, 8. septembra Novosadsko pozorište – HASANAGINICA, na zatvaranju 9. septembra u čast pobednika nastupiće Novosadski Big Band, hor i orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad ROK OPERA. Kompletan program počinje u 20 časova.

Share: Facebook Twitter