Početak » Aktuelno » Kultura
 

Otvoren prvi Viminacium Fest – Mitovi stari i novi

Prve festivalske večeri pred požarevačkom publikom predstavilo se Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba sa predstavom “Kralj Rikard III”, u režiji Aleksandra Popovskog.

Po oceni žirija publike, koji radi u sastavu Vera Zarić-Mitrović, dir. Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović”, Valentino Oljaca, prof. engleskog jezika i glumac amater i Dragan Radovanović, član Gradskog veća Grada Požarevca, najbolji glumac večeri je Ozren Grabarić koji je tumačio lik Rikarda III.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je otvorio prvi Viminacium fest i ovom prilikom pozdravio je sve goste i glumce:

„Pored značajnog istorijskog nasleđa koji krasi ovaj prostor, želimo da pokažemo da smo i u aktuelnom trenutku posvećeni očuvanju i promovisanju univerzalnih civilizacijskih vrednosti. Tu u ovom slučaju mislim na kulturu, a siguran sam da će u godinama pred nama, Viminacijum fest, postati pravi biser pozorišnih svečanosti ovog dela Evrope.
Biće ovaj naš festival, pored pozorišnog, siguran sam, i festival prijateljstva i međusobnog poštovanja. Dokaz za to je i činjenica da jezici kojim govorimo, iako različitog imena, nam ipak donose lepotu razumevanja a to je vrednost kojoj se trebamo radovati.

Vremenske prilike nam nisu bile naklonjene da se ova predstava održi u Viminacijumu, ali to svakako neće umanjiti doživljaj koji nas večeras očekuje od strane pozorišta Gavella i njihove postavke vanvremenskog Viljema Šekspira.

Zahvaljujem se svim vizionarima koji su festival Viminacijum fest osmislili, organizovali i time učinili veliko zadovoljstvo ljubitenjima dramske umetnosti u našem gradu.“

Večeras je na repertoaru predstava Narodnog pozorišta Sarajevo – FENIČANKE, sutra nastupa Dječije pozorište Republike Srpske – ODISEJ – SAN O POVRATKU, 7. septembra Narodno pozorište Beograd – ELEKTRA, 8. septembra Novosadsko pozorište – HASANAGINICA, na zatvaranju 9. septembra u čast pobednika nastupiće Novosadski Big Band, hor i orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad ROK OPERA. Kompletan program počinje u 20 časova.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter