Home » Featured » Culture
 

(Srpski) Otvorena izložba povodom 70 godina postojanja Istorijskog arhiva Požarevac

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Izložba pod imenom „ RETROSPEKTIVA – IZLOŽBE I IZDANjA, 2003 – 2018. Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini…“ otvorena je u Galeriji savremene umetnosti.

Ova izložba je deo projekta „ Arhiv u 21. Veku“ kojim Istorijski arhiv Požarevac obeležava sedamdeset godina svog postojanja i rada.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

“Očuvanje arhivske građe jeste obiman posao koji zahteva studioznost i naporan rad. Nebrojano puta bili smo svedoci da su mnogi kroz istoriju upravo najveće probleme ljudskom rodu pravili falsifikovanjem činjenica i događaja iz prošlosti. Posebno nam je dragoceno što ste vaše depoe za ljubitelje istorije otvorili i u formi bogate izdavačke delatnosti. Mišljenja sam da takve zbirke fotografija, dokumenata i ostalih pisanih podataka na najbolji način nam govore kako se na ovim prostorima nekada živelo i šta se od tada pa do sada sve promenilo. Sedam decenija postojanja pokazuje i dokazuje uspeh, ali i obavezuje da nastavite sa visokim standardima koje ste sebi postavili a nas na njih navikli. Na tom putu želim Vam svu sreću koja vam uz tako sposoban menadžment i vredne i predane zaposlene i nije odlučujući faktor.”

Dr Jasmina Nikolić direktor arhiva je ovom prilikom istakla :

”Smatrali smo neophodnim da vam prikažemo ono što smo uradili u okviru izložbeno-izdavačke delatnosti Istorijskog arhiva Požarevac u 21. veku, oslanjajući se upravo na rad generacija kolega, prikupljene arhivske fondove i zbirke koje ova ustanova čuva i niz programskih i projektnih aktivnosti zasnovanih na toj činjenici.”

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra 2018. godine.

Share: Facebook Twitter