Почетак » Актуелно » Култура
 

Отворена изложба поводом 70 година постојања Историјског архива Пожаревац

Изложба под именом „ РЕТРОСПЕКТИВА – ИЗЛОЖБЕ И ИЗДАЊА, 2003 – 2018. Историјски архив Пожаревац свом Граду и Отаџбини…“ отворена је у Галерији савремене уметности.

Ова изложба је део пројекта „ Архив у 21. Веку“ којим Историјски архив Пожаревац обележава седамдесет година свог постојања и рада.

Изложбу је отворио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

“Очување архивске грађе јесте обиман посао који захтева студиозност и напоран рад. Небројано пута били смо сведоци да су многи кроз историју управо највеће проблеме људском роду правили фалсификовањем чињеница и догађаја из прошлости. Посебно нам је драгоцено што сте ваше депое за љубитеље историје отворили и у форми богате издавачке делатности. Мишљења сам да такве збирке фотографија, докумената и осталих писаних података на најбољи начин нам говоре како се на овим просторима некада живело и шта се од тада па до сада све променило. Седам деценија постојања показује и доказује успех, али и обавезује да наставите са високим стандардима које сте себи поставили а нас на њих навикли. На том путу желим Вам сву срећу која вам уз тако способан менаџмент и вредне и предане запослене и није одлучујући фактор.”

Др Јасмина Николић директор архива је овом приликом истакла :

”Сматрали смо неопходним да вам прикажемо оно што смо урадили у оквиру изложбено-издавачке делатности Историјског архива Пожаревац у 21. веку, ослањајући се управо на рад генерација колега, прикупљене архивске фондове и збирке које ова установа чува и низ програмских и пројектних активности заснованих на тој чињеници.”

Изложба ће бити отворена до 14. октобра 2018. године.