Home » Announcements
 

(Srpski) Počela realizacija projekta “Poboljšanje pristupa romske omladine tržištu rada u Kostolcu”

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU

“Poboljšanje pristupa romske omladine tržištu rada u Kostolcu”
u okviru programa koji finansira Evropska unija

” EU podrška inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa  ” EU podrška inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Program ima za cilj unapređenje i osnaživanje lokalnih zajednica za uključivanje Roma. Opšti cilj Programa je podrška tekućem procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama i sprovođenje prioritetnih strateških mera u Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016. do 2025. godine. Program je podržan fondom u ukupnom iznosu od 4.200.000,00 evra, a izvor finansiranja je EU/IPA 2016.

Nosilac projekta je Grad Požarevac uz podršku partnerskih organizacija Društva ROM iz Kostolca i Udruženja za razvoj preduzetništva POSTART iz Požarevca.

Opšti cilj: Unapređeni kapaciteti zapošljivosti Roma kroz uvođenje specifičnih usluga za lokalnu romsku zajednicu.Specifični ciljevi:  Održivo smanjenje siromaštva Roma putem pružanja specifično dizajniranih usluga prema potrebama lokalne romske zajednice; Promocija inter-sektorskih partnerstava u pružanju podrške obrazovanju i zapošljavanju Roma; Povećana vidljivost donatora kao i potreba i potencijala Roma; Poboljšana održivost socijalne inkluzije Roma kroz istraživanje o potrebama lokalnih poslodavaca i ažuriranje postojećeg Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma i Romkinja. 

Očekivani rezultati: Minimum 20 mladih Romkinja i Roma steklo veštine neophodne za finansiranje i upravljanje start-ap kompanijama; Unapređeni kapaciteti 20 mladih Romkinja i Roma kroz profesionalni proces stažiranja; Podignuti kapaciteti 10 javnih i privatnih preduzeća i ustanova i njihovih zaposlenih – mentora putem stažiranja Romkinja i Roma; Unapređena senzitizacija lokalnog stanovništva putem organizovanja javnih događaja; Unapređena saradnja lokalne samopurave i civilnog sektora; Sprovedno istraživanje o potrebama poslodavaca na lokalnom nivou; Inputi za nov LAP za unapređenje položaja Roma distribuirani lokalnoj samoupravi; Održane 2 konferencije za medije i 1 okrugli sto;  Materijal za vidljivost donatora i projekta napravljen i distribuiran; Društveni mediji i relevantni sajtovi redovno objavljuju informacije o projektu i pozive za učešće; 150.000 stanovnika u Braničevskom okrugu informisano o projektnim aktivnostima.

Glavne aktivnosti: Organizacija obuke u trajanju od tri meseca u cilju poslovnog razvoja i finansiranja za potencijalne preduzetnike; Organizacija i monitoring inter-sektorskog profesionalnog stažiranja za pripravnike; Podrška u razvoju novog LAP-a za unapređenje položaja Roma; Priprema, organizacija i sprovođenje istraživanja o potrebama poslodavaca koji posluju na teritoriji Kostolca; Selekcija kandidata i kompanija u procesu stažiranja; Obezbeđivanje efikasnog odnosa s javnošću i target grupom; Organizaciju javnih događaja sa ciljem upoznavanja javnosti o položaju romske populacije u Kostolcu; Interni monitoring i evaluacija; Druge aktivnosti usmerene ka dostizanju projektnih ciljeva.

Trajanje projekta: 04.09.2019. – 03.09.2020. (12 meseci)

Vrednost projekta:  58.710,19 evra.

 

Kontakt osoba: Nenad Gavran, menadžer projekta

 

Projekat “Poboljšanje pristupa romske omladine tržištu rada u Kostolcu” ima za cilj unapređenje mogućnosti zapošljavanja mladih Roma i Romkinja koji su prepoznati kao jedna od najteže upošljivih društvenih grupa. Očekuje se da će implementacija višeslojnih usluga koje uvažaju specifičnosti lokalnog društva doprineti promeni i rezultovati unapređenju veština kod ciljne grupe, senzitizaciji šire društvene zajednice i povećanju svesti o problemima romske populacije.

Više o projektu možete saznati na
www.pozarevac.rs , www.kostolac.rs

Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Share: Facebook Twitter