Почетак » Актуелно
 

Град Пожаревац добио захвалницу за изузетан допринос части и угледу Гарде војске Србије поводом 190 година постојања

Ађутант председника Републике Србије, командант Гарде Војске Србије, генерал-мајор Миломир Тодоровић, уручио је 29. децембра у Команди Гарде захвалницу Граду Пожаревцу за изузетан допринос части и угледу Гарде војске Србије поводом 190 година постојања.

Ово највише признање које Гарда додељује, примио је начелник Градске управе Александар Симоновић коме је на истој церемонији додељено признање на сопствено име, као знак захвалности за оснаживање сарадње са овом елитном јединицом Војске Србије.

Почетком ове деценије сарадња града и Гарде је била више симболична и протоколарна. Увиђајући значај Гарде као репрезента државе и чињенице да је основана управо у нашем граду, Пожаревац је обновио везу и сарадњу са овом елитном јединицом кроз заједничке активности.

Поред помоћи коју је Пожаревац пружио породицама настрадалих гардиста, за меморијалну собу Гарде уступљене су реплике униформи које су дуги низ година недостајале а које у ствари представљају главно обележје Гарде. Назване су “Душанка“ због Цара Душана и „Миланка“ као асоцијација на Краља Милана Обреновића. Спомен соба је својеврстан музеј Пожаревца у Београду те је због тога овај гест јако значајан.

Обраћајући се присутним медијима на церемонији, одмах након уручења признања, Симоновић је истакао значај ове сарадње.

– Награда је уједно признање и свим грађанима Пожаревца који су своју војску, увек сматрали за светињу и били поносни на чињеницу што оснивање њеног поноса, Гарде, има нераскидиве везе управо са нашим градом. Желим Вам свима добро здравље, и да ових првих 190 година постојања буде само један наговештај ваше дуговечности. Пошто знам ко је на вашем челу и у вашем саставу, немам ниједну дилему да ће тако и бити. – навео је Александар Симоновић.

Поред овог признања, добру сарадњу са Војском Србије доказује и податак да је у фебруару 2019. године у Крагујевцу, од стране регионалног центра министарства одбране Крагујевац уручена захвалница за Град Пожаревац и то за остварену сарадњу у изградњи система одбране.

Подели са другима: Facebook Twitter