Почетак » Актуелно
 

Град Пожаревац набавио санитетско возило и ЕКГ апарат за ДЗ у Костолцу

Вредност санитетског возила је око 5 милиона динара а ЕКГ апарата 864.000 динара.

Директор Дома здравља Пожаревац, Драган Ракић захвалио се граду на средствима која су издвојена за потребе ове установе, а Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је приликом посете овој установи нагласио да ће град наставити да издваја средства из буџета и у наредном периоду за савремену медицинску опрему и да очекује да ће сваке године та средства бити све већа.

Недостатак лекара није заобишао ни ову здравствену установу. По речима др Драгана Ракића, директора Дома здравља Пожаревац, од децембра 2015. године кад је именован на ту дужност затекао је 110 активних лекара. Сада их је 62.

„Град Пожаревац из буџета плаћа шест лекара у Дому здравља. Локална самоуправа ће учинити све што је у могућности да се промени став код надлежног министарства о кадровском плану што се тиче града Пожаревца, а такође са предстојећом реорганизацијом у Дому здравља надамо се да ћемо делимично решити проблем са мањком лекара, што ће бити у корист грађана”, рекао је Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.

Специјално санитетско возило је марке Опел Виваро 1,6Д. Возило поред стандардне, додтане и основне опреме по стандардима за санитете поседује и медицинску опрему и то Дефибрилатор, ЕКГ Апарат, Реанимациони сет, Цервикалене крагне (крагна намењена за имобилизацију вратних пршљенова), Носило за политрауме, зидни мерач крвног притиска, спинална даска и удлаге. Возило је намењено за ургентно збрињавање и хитан превоз пацијената до болнице. Уређаји којима је возило опремљено представљају савремена медицинска средства која су намењена за пружање хитне медициске помоћи у теренским условима а у складу су са највишим медицинским стандардима.

Савремени 12 канални ЕКГ Апарат Швајцарског произвођача „SCHILLER“ који поред основне намене (снимање електричне активности срца током одређеног периода) и осталих уобичајних карактеристика за висококвалитетне медицинске уређаје има опције за локализацију оклузије у коронарној артерији (зачепљење артерије) као и опцију давања лекару предлога о даљем третману са препоруком терапије пацијенту, опцију аутоматске анализе снимљених сегмената и детекција промена у деполаризација миокарада која омогућава лекару рану и поуздану детекцију и мониторинг акутног коронарног синдрома. Апарат се налази у Хитној служби у Костолцу и предстставља драгоцено дијагностичко средство код пацијената са срчаним обољењима.

Подели са другима: Facebook Twitter