Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Grad Požarevac obeležio slavu – Svetu Trojicu

Litijom koja je prošla centralnim ulicama grada, Požarevac je obeležio slavu – Sveta Troijca.

Veliki broj građana odazvao se pozivu sveštenstva i gradskih čelnika da bude deo litije, te je ona, čini se masovnija nego ikada, prošla gradskim ulicama. Litija koja je krenula iz porte Saborne crkve u 8 časova prvo se zaustavila kod „Zapisa“ u Jugovićevoj ulici da bi nakon toga krenula ka centru grada. Litija je na kratko zastala i na Trgu Oslobođenja da bi se na kraju vratila u portu Saborne Crkve.

Ikonu su nosili pored građana i pripadnici Vojske Srbije kao i Ljubičevski višebojci.

Nakon litije, održala se Sveta Arhirejerska liturgija, a pre nje je aktuelni kolačar, predsednik Skupštine Grada Bojan ilić, predao kolač Mitru Karadžiću, gradskom menadžeru.

Jutrošnjoj litiji prethodila je Svečana akademija povodom slave Sveta Trojica, održana sinoć u Velikoj sali Centra za kulturu Požarevac, gde su uručene povelje zaslužnim pojedincima i organizacijama. Nagrade u iznosu od 59.300 dinara i povelje o nagradi dodeljene se Nenadu Milovanoviću, direkotru „Vodoprivreda“ A.D. iz Požarevca i Saši Obradoviću, sekretaru Crvenog krsta iz Požarevca. Povelju je dobila i medijska kuća „Sat TV“ iz Požarevca.

Saša Obradović se odrekao celokupnog novčanog iznosa nagrade u korist 28 dece koja u septembru polaze u prvi razred, a njihove porodice su korisnici Narodne kuhinje Crvenog krsta u Požarevcu. On kaže da će novac biti upotrebljen za kupovinu đačkih torbi, svezaka i pribora.

Na akademiji se obratio i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je govorio o značaju morala u ovim vremenima i davanju na značaju na duhovnom a ne na materijalnom.

“Na njegovu važnost podsećaju nas teški trenuci u životu, kada svako od nas uvidi da su mu samo njegovi bližnji uteha, a da mu materijalna dobra tada malo vrede. One koji to zaborave, makar i na trenutak, čeka najvažnija i najstarija životna lekcija. Lekcija o moralu koju niko nije izbegao da nauči, neko pre a neko kasnije. Neko tu lekciju nauči kao dete, kada je i vreme za taj nauk, a neko kao odrastao, kada su i posledice a i sramota mnogo veće. Mislim da je ona ujedno i prilika da se podsetimo naše sabornosti, dobre volje i ljubavi. Prilika da se, kao građani podsetimo višeg cilja i obaveze koju imamo pred Bogom ali i pred narodom, a to je – briga za bližnje. One koji su pogrešili niko nema pravo da osuđuje jer je grešiti ljudski. To nas uče i reči gospoda Isusa Hrista, koji je jednom rekao onima koji bi da sude – „Ko je bez greha, neka baci prvi kamen.”

Na akademiji je održan prigodni kulturno umetnički program.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter