Почетак » Актуелно » О Граду
 

Град Пожаревац обележио славу – Свету Тројицу

Литијом која је прошла централним улицама града, Пожаревац је обележио славу – Света Троијца.

Велики број грађана одазвао се позиву свештенства и градских челника да буде део литије, те је она, чини се масовнија него икада, прошла градским улицама. Литија која је кренула из порте Саборне цркве у 8 часова прво се зауставила код „Записа“ у Југовићевој улици да би након тога кренула ка центру града. Литија је на кратко застала и на Тргу Ослобођења да би се на крају вратила у порту Саборне Цркве.

Икону су носили поред грађана и припадници Војске Србије као и Љубичевски вишебојци.

Након литије, одржала се Света Архирејерска литургија, а пре ње је актуелни колачар, председник Скупштине Града Бојан илић, предао колач Митру Караџићу, градском менаџеру.

Јутрошњој литији претходила је Свечана академија поводом славе Света Тројица, одржана синоћ у Великој сали Центра за културу Пожаревац, где су уручене повеље заслужним појединцима и организацијама. Награде у износу од 59.300 динара и повеље о награди додељене се Ненаду Миловановићу, дирекотру „Водопривреда“ А.Д. из Пожаревца и Саши Обрадовићу, секретару Црвеног крста из Пожаревца. Повељу је добила и медијска кућа „Сат ТВ“ из Пожаревца.

Саша Обрадовић се одрекао целокупног новчаног износа награде у корист 28 деце која у септембру полазе у први разред, а њихове породице су корисници Народне кухиње Црвеног крста у Пожаревцу. Он каже да ће новац бити употребљен за куповину ђачких торби, свезака и прибора.

На академији се обратио и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је говорио о значају морала у овим временима и давању на значају на духовном а не на материјалном.

“На његову важност подсећају нас тешки тренуци у животу, када свако од нас увиди да су му само његови ближњи утеха, а да му материјална добра тада мало вреде. Оне који то забораве, макар и на тренутак, чека најважнија и најстарија животна лекција. Лекција о моралу коју нико није избегао да научи, неко пре а неко касније. Неко ту лекцију научи као дете, када је и време за тај наук, а неко као одрастао, када су и последице а и срамота много веће. Мислим да је она уједно и прилика да се подсетимо наше саборности, добре воље и љубави. Прилика да се, као грађани подсетимо вишег циља и обавезе коју имамо пред Богом али и пред народом, а то је – брига за ближње. Оне који су погрешили нико нема право да осуђује јер је грешити људски. То нас уче и речи господа Исуса Христа, који је једном рекао онима који би да суде – „Ко је без греха, нека баци први камен.”

На академији је одржан пригодни културно уметнички програм.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter