Početak » Aktuelno
 

Grad Požarevac osvojio šest nagrada na Sajmu turizma u Novom Sadu ali i nagradu „Zlatni most“ na Dunav biznis forumu u istom gradu

Na proteklom sajmu turizma u Novom Sadu, lokalna turistička organizacija je nagrađena za tradicionalnu, kvalitetnu i raznovrsnu ponudu Grada Požarevca, za organizaciju 54. LjKI, turističko informativni centar, kao i za unapređenje sadržaja na ergeli i hipodromu. Pored ovih priznanja dobila je pehar za tradiciju, inovaciju i unapređenje turističke ponude.

Iz Novog Sada Grad Požarevac se vratio sa još jednim prestižnim priznanjem a to je „Zlatni most“ za prekograničnu saradnju i realizaciju projekta iz 2012. godine koji se odnosio na rekonstrukciju i adptaciju nove zgrade Opšte bolnice.

Po rečima gradonačelnika Baneta Spasovića, novac koji se investira u turizam brzo se vraća lokalnoj samoupravi i gradu, jer je najveći benefit upravo u toj grani. Spasović kaže da mu je posebno drago što je za priznanja zaslužna „domaća pamet“, odnosno ljudi koji rade u upravi i njegovom kabinetu, turističkoj organizaciji i drugim ustanovama.

„Imali smo dobro organizovane igre, a verujem i da je defile bio prijatno iznenađenje za građane Požarevca i posetioce. To je sve primećeno od Turističke organizacije Srbije i turističkog sajma u Novom Sadu. I, evo pregršt zlatnih medalja i veliki pehar. To dovoljno govori o tome koliko smo za dve godine napredovali od nekih igara i manifestacije koja je bila prosečna, a u nekim trenucima i ispod proseka“, rekao je on.

Cilj je, kako kaže gradonačelnik, da se u narednih nekoliko godina Požarevac „pozicionira među tri najjače top manifestacije i turističke ponude u našoj državi“ i da turistička ponuda Požarevca ne bude samo za LjKI, već 365 dana u godini.

„Sistemski pristupamo svakoj manifestaciji, svakom poslu. Ulažemo u turističku infrastrukturu, mada sva infrastruktura i ona komunalna, jeste logistika turističkoj desetinaciji. Novac utrošen u turističke, kulturne i sportske manifestacije nije bačen novac“, naglasio je gradonačelnik.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj grada Požarevca, dobila je nagradu „Zlatni most“ za prekograničnu saradnju sa Rumunijom na Dunav Biznis forumu u Novom Sadu. Nagrada se odnosi na projekat rekonstrukcije i adaptacije nove bolnice. U pitanju je bila suma od oko 1,2 miliona evra. Kroz graničnu saradnju, odobren je i projekat nastavka adaptacije cele zgrade nove bolnice. Očekuje se blizu četiri miliona evra.

„Ova služba je napravila veliki zaokret u razvoju našeg grada, tako što su pratili sve projekte, konkurse IPA fondova i raznih ministarstava, uspešno su aplicirali i kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i zahvaljujući takvoj koordinaciji mera, njihovim idejama i stručnosti da urade projekte, dobili su i te kako značajna sredstva, koja se već realizuju na teritoriji grada“, naglasio je Spasović.

Zasluga LER-a, a preko Kancelarije za javna ulaganja je u obezbeđivanju oko 100 miliona za adaptaciju osnovne škole u Kostolcu, čija je realizacija u toku, zatim, 30 miliona za adaptaciju područnog odeljenja škole „Vuk Karadžić“ u Zabeli, 130 miliona za O.Š. „Dositej Obradović“ (postoji mogućnost da ta cifra dostigne i 200 milona) i 170 miliona za Dom zdravlja Požarevac.

U sardnji sa Ministarstvom zdravlja pristupiće se rekonstrukciji stare zgrade Opšte bolnice.
Ima još pripremljenih projekata. Grad je dobio balon halu 30 x 50 metara koja će biti postavljena blizu Sportskog centra, 20 info pultova za Turističku organizaciju i binu za održavaje kulturnih događaja.

Direktorka TOGP Jelena Vukazić je istakla veliki doprinos ovom uspehu, pre svega Grada Požarevca i njihovu podršku programima i planovima rada, potom, koordiniranim aktivnostima sa javnim ustanovama iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja, kao i javnim preduzećima.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter