Почетак » Актуелно
 

Град Пожаревац поново изашао у Руским новинама Президент

Након посете делегација из братског града Волоколамск и  представника Међурегионалног координационог савета Међународног конгреса предузетника и привредника из Русије, Граду Пожаревцу поводом обележавања 15. октобра Дана ослобођења у Првом и  Другом светском рату, објављен је још један текст у часопису Президент (Председник). У овом тексту чији ћемо Вам део пренети, похваљен је Град Пожаревац као домаћин али су представљене туристичке дестинације нашег града и представљени су привредни потенцијали Пожаревца. Комплетан текст можете погледати на линку http://www.prezidentpress.ru/news/4945-rossiyane-navestili-zhivoy-pamyatnik-v-serbskom-gorode-pozharevac.html

Ове године празник је био трострук: на тај дан град је славио своју 550. годишњицу, 55. година од откривања спомен-костурнице бораца РККА СССР, погинулим приликом ослобађања од фашистичких завојевача, и 50 година од садње руске брезове шуме у сећање на сахрањене совјетске ратнике.

На празник је била позвана делегација из Русије – представници Међурегионалног координационог савета Међународног конгреса предузетника и привредника, руководилац одељења културе МКС Надежда Кузина, заменик руководиоца одељења културе МКС Леија Низимитдинова и филмски режисер Александар Беланов и представници града побратима  подмосковског Волоколамска – глава администрације Јевгениј Гаврилов и заменик главе администрације по социјалним питањима Надежда Бољшакова.

Русе су дочекали и примили градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине Града Бојан Илић, а такође и управник галерије ”Милена Павловић Барили” Љиљана Дабић, члан градског већа за спорт Ана Миљанић, помоћница градоначелника за изградњу Светлана Милутиновић и преводилац Ивана Ивковић.

На Дан ослобођења у градском здању уприличен је свечани пријем, а затим су у спомен-парку били положени венци. Градоначелник града Бане Спасовић да нема важнијег датума за грађане овога града..  

У почаст празника били су награђени најбољи колективи и појединци. Награду града добио је и Руски дом у Београду. То је представништво Руског заграничног центра у републици Србији (од средине деведесетих година службено се зове Руски дом у Београду, чија је судбина такође необична). Безмало , скоро 85 година он служи зближавању наших братских народа.

На братским гробницама хероја Црвене армије и стрељаних патриота Југославије положени су венци градске управе, гарнизона Пожаревац, других српских организација, а такође и од Руског дома у Београду, амбасада Русије, Белорусије и Украјине, града-побратима Волоколамска, МКС Међународног конгреса предузетника и привредника. Идућег пролећа, у мају, на Дан победе на Балкану, поред моеморијала војницима РККА биће постављена алеја руске славе – договорено је да се поставе бисте водећих совјетских маршала Другог светског рата.  

Речено је – народ који не памти прошлост, нема ни будућност, али и – генетско сећање на рат јесте залог наших победа. Срби су малобројан, но храбар народ – одлично памте своју историју, стога су и сачували у тешким искушењима национални идентитет, културу и државност. И са задивљујућој, дирљивој бладодарности односе се према Русији.

На премијери документарног филма Новице Савића ”Ропство и слобода” у Културном центру Пожареца (о геноциду на српским народом у време окупације Првог светског рата) редитељ је рекао: ”Нема другог народа, осим руског, који је поднео огромне жртве ради спасавања других народа. За нас је част и радост што је руска делегација била данас на премијери. Успело нам је да сачувамо нашу државу зато што Срби увек бирају слободу – ”боље гроб него роб”. Ја верујем да ће наши народи бити везани пријатељством за сва времена.”

Понос Србије јесте најлепша и најстарија коњушница и она се такође налази у Пожаревцу, тачније у Љубичеву, близу града. Директор Мирко Стојановић, показујући ергелу говори: ”Основана је 1853. године; основао ју је кнез Милош Обреновић и назвао ју је у част своје жене Љубице. Сваке године, прве недеље септембра, овде се одржавају Љубичевске коњичке игре, где се сливају љубитељи коњичког спорта са свих страна Србије, па и из иностранства.

Ове године биле су то 54. игре и њих је отворио председник Србије, Александар Вучић. У ергели се налази 50 енглеских пунокрвних грла. У музеју смо видели велику количину купова и награда . На 350 хектара ускоро ће бити реконструисана ергела и градски хиподром, а потом и историјски дом кнегиње Љубице. За то је влада Србије већ испланирала неколико милона евра.

Пожаревац је познат и по својим водећим и славним земљацима. Овде се родио и сахрањен је председник Југославије Слободан Милошевић (1941- 2006). Оснивач династије Обреновић, кнез Милош (1780-1860)  такође је родом из ових крајева. Године 1804. он је учествовао у Првом српском устанку, а године 1915. предводио је Други српски устанак против дахија. Био је кнез  у два наврата – од 1815 до 1839. и од 1858. до смрти, 1860. У парку испред градског здања стоји споменик који је подигнут још 1898. године.

У Пожаревцу се 1909. године родила сликарка и поетеса Милена Павловић Барили. Отац је био Италијан, композитор, а мајка је припадала српској династији Карађорђевића. Деда јој је трипут био градоначелник Пожаревца. Године 1930. Милена је напустила домовину и живела најпре у Риму, затим у Паризу, Лондону, дружећи се са водећим представницима авангардне уметности, а после 1939. преселила се у Њујорк.

Реци кекс – ”Плазма”.

На дан Града свој празник, полувековни јубилеј, празновао је и кондиторски концерн ”Бамби”. Он је почео као фабрика дечјег кекса и стекао је велику популарност као произвођач плазма кекса. Концерн је спровео истраживање и на питање ”каква вам је асоцијација када кажете кекс”, одговор је био , у бившој Југославији, јединствен: плазма!

Плазма је најпознатији кондиторски бренд у Србији и на Балкану. Код нас би се та посластица назвала ”пециво”, односно печење, али то на српском значи свињетина на роштиљу, месо запечено на ватри. Ускоро је ”Бамби” почео да пласира вафле, затим крекере, рол-колаче, торте и друге слаткише. Сада он производи 15 хиљада тона плазме годишње, а укупно производи 28 хиљада тона. Годишњи обрт је око 80 милиона евра.

”Ми смо поносни на своје производе, људи поштују , цене рад ”, говори директор производње Драган Живановић. ” ‘Бамби’ активно учествује у донаторским програмима, подржава стипендије талентоване деце , обимно широм целе државе. Концерн се труди да одговори највишим светским стандардима, упоредо са произвођачем минералне воде ”Књаз Милош” и произвођачем млека и сира ”Имлек”, с којима је ушао у групу ”Мој бренд”, освајајући награде различитих организација на сајмовима. Последње две-три године установљена је одлична сарадња са администрацијом града; она помаже нас, а ми помажемо граду.”.

Успут, име компанији су дали сами корисници: лане Бамби победило је на свенародном конкурсу и сада се налази на свакомомотачу и паковању продукције ”Бамби”.

Посети концерну ”Бамби” претходио је округли сто предузетника и привредника Регионалне привредне коморе. Организован заједно са московском делегацијом он је изазвао велики интерес код месних привредника и јавности.

Отворио га је градоначелник Бане Спасовић и изразио је жељу да се ојачају везе и сарадња не само у сфери културе већ и у сегментима производње и у трговини. Округли сто је затим водио председник Скупштине Града Бојан Илић. Пожаревац је један од агрокултурних региона Србије са основном производњом у сеоском домаћинству.

Већина руководилаца била је из те свере, како приватних тако и државних предузећа аграрног сектора и прерађивачке индустрије. Били су и руководиоци енергетнског, туристичког али и сектора намештаја. Успут, туристички потенцијал округа  љубазно су нам демонстирали на екскурсијама председник спортског савеза Пожаревца Златан Костић и члан градског већа за спорт и туризам Ана Миљанић.

На округлом столу представљени су руској страни трговинско-производни потенцијали града и могућности инвестирања у њега, назначени су проблеми развоја, међу којима се као најважнији јавља незапосленост. Изражен је интерес за обједињавање напора руске и српске стране за заједнички економски развитак: домаћини су заинтересовани да се пронађу инвеститори у Русији с којима би се правила заједничка предузећа. С руске стране стизали су конструктивни предлози по свим дотакнутим питањима, исказујући спремност за још тешњом сарадњом са Србијом, која има шта да предложи Русији.

Текст Лидия Кудинова, фото Александра Беланова

Подели са другима: Facebook Twitter