Почетак » Актуелно » О Граду
 

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић обишао вртиће Лептирић и Бубамара

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, са својим сарадницима, обишао је данас вртиће „Лептирић“ и „Бубамара“, где га је дочекала директорка Предшколске установе „Љубица Вребалов“ Марија Бајић са својим тимом. Овом приликом градоначелник је упознат од стране руководства са проблемима у ова два вртића као и са оним шта је урађено у претходном периоду.

Објекат  „Лептирић“ је први наменски грађен објекат, отворен 1970. године. Године 2006. први пут је адаптиран, у смислу надоградње јасленог дела, међутим од тада се јавља пуно проблема: прокишњавање, неквалитетна новопостављена столарија у јасленом делу, лоше стање електроинсталације, као и санитарно-канализационих чворова. У 2015. замењена је столарија у доњем делу вртића, кречење радних соба и замена подова у радним собама. у 2016. години урађен је видеонадзор и амбијентална музика у ходнику. Планирани радови су: реконструкција и санација водоводно-канализационих чворова у дечијим тоалетима и уређење дворишта вртића, истакла је директор ПУ „Љубица Вребалов“ Марија Бајић.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је обишао „Лептирић“, од подрума до последњег спрата и упознао се лично са проблематиком овог објекта. Он је изјавио да ће локална самоуправа формирати тим који ће обићи све објекте вртића и направиће записник са свим неопходним интервенцијама и најавио је да ће Град инвестирати значајна средства у објекте. Подсетио је да је прошле године локална самоуправа издвојила 100 милиона динара за објекте основних и средњих школа и објекте вртића, а ове године за те намене је издвојено 80 милиона динара. Приоритет Града ће бити уређење вртића зато што деца морају да имају најбоље услове у просторијама где проводе дан.

„У вртићу “Лептирић“ видели смо проблем са застарелим мокрим чворовима, прокишњавањем крова, а и електроинсталације су у недопустиво лошем стању. Овај објекат је “дорађиван“ пре осам година, али ни ти грађевински радови нису били добро изведени“. – казао је Спасовић и подсетио да је град Пожаревац прикључен акцији Владе Републике Србије на челу са премијером Александром Вучићем, да се опредељује што више средстава за основне и средње школе, посебно за дечије вртиће. Пожаревачка локална самоуправа је са том акцијом активно кренула од прошле године, када је обезбеђено близу сто милиона динара за објекте овога типа.

Иначе како смо чули од запослених у „Лептирићу“ господин Спасовић је први градоначелник који је комплетно обишао овај објекат.

Објекат „Бубамара“ је последњи наменски саграђен објекат у оквиру текстилне фабрике Моравка 1986. године. До сада озбиљнијих улагања није било. Највећи проблем објекта је грејање јер објекат није прикључен на градску топлификациону мрежу, већ има свој котао. Такође, проблем је и околина, неуређени простори где грађани бацају смеће. У 2016. години урађен је видеонадзор и амбијентална музика у холу вртића. Планирани радови тичу се реконструкције и санације санитарно – канализационих чворова, по прибављању дозволе за извођење истих. По регулисању имовинско-правног статуса објекта планира се и замена столарије, рекла је директорка вртића Марија Бајић.

Током обиласка вртића Бубамара, пожаревачки градоначелник је рекао  „Имајући у виду шта сам све видео, чак мислим да је и то недовољно. Оно што смо већ договорили са директором Бајић јесте комплетно адаптирање и реконструкција, можда већ од следеће године, и то вртић по вртић. Град ће морати да обезбеди средства јер ми немамо важнију и значајнију обавезу од улагања у вртиће и нашу децу“, приметио је да простора за побољшање има и около објеката вртића.

„ Предвидели смо средства за јавне радове и одржавање зеленила и хигијене у граду и прва акција биће чишћење земљишта зелених површина око вртића и школа. Инспекцијски органи ће такође обићи и остале јавне установе и предузећа овим поводом. Видећете, врло брзо ћемо довести све ово у ред.“ закључио је градоначелник Спасовић.

Подели са другима: Facebook Twitter