Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović obišao vrtiće Leptirić i Bubamara

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, sa svojim saradnicima, obišao je danas vrtiće „Leptirić“ i „Bubamara“, gde ga je dočekala direktorka Predškolske ustanove „LJubica Vrebalov“ Marija Bajić sa svojim timom. Ovom prilikom gradonačelnik je upoznat od strane rukovodstva sa problemima u ova dva vrtića kao i sa onim šta je urađeno u prethodnom periodu.

Objekat  „Leptirić“ je prvi namenski građen objekat, otvoren 1970. godine. Godine 2006. prvi put je adaptiran, u smislu nadogradnje jaslenog dela, međutim od tada se javlja puno problema: prokišnjavanje, nekvalitetna novopostavljena stolarija u jaslenom delu, loše stanje elektroinstalacije, kao i sanitarno-kanalizacionih čvorova. U 2015. zamenjena je stolarija u donjem delu vrtića, krečenje radnih soba i zamena podova u radnim sobama. u 2016. godini urađen je videonadzor i ambijentalna muzika u hodniku. Planirani radovi su: rekonstrukcija i sanacija vodovodno-kanalizacionih čvorova u dečijim toaletima i uređenje dvorišta vrtića, istakla je direktor PU „LJubica Vrebalov“ Marija Bajić.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je obišao „Leptirić“, od podruma do poslednjeg sprata i upoznao se lično sa problematikom ovog objekta. On je izjavio da će lokalna samouprava formirati tim koji će obići sve objekte vrtića i napraviće zapisnik sa svim neophodnim intervencijama i najavio je da će Grad investirati značajna sredstva u objekte. Podsetio je da je prošle godine lokalna samouprava izdvojila 100 miliona dinara za objekte osnovnih i srednjih škola i objekte vrtića, a ove godine za te namene je izdvojeno 80 miliona dinara. Prioritet Grada će biti uređenje vrtića zato što deca moraju da imaju najbolje uslove u prostorijama gde provode dan.

„U vrtiću “Leptirić“ videli smo problem sa zastarelim mokrim čvorovima, prokišnjavanjem krova, a i elektroinstalacije su u nedopustivo lošem stanju. Ovaj objekat je “dorađivan“ pre osam godina, ali ni ti građevinski radovi nisu bili dobro izvedeni“. – kazao je Spasović i podsetio da je grad Požarevac priključen akciji Vlade Republike Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da se opredeljuje što više sredstava za osnovne i srednje škole, posebno za dečije vrtiće. Požarevačka lokalna samouprava je sa tom akcijom aktivno krenula od prošle godine, kada je obezbeđeno blizu sto miliona dinara za objekte ovoga tipa.

Inače kako smo čuli od zaposlenih u „Leptiriću“ gospodin Spasović je prvi gradonačelnik koji je kompletno obišao ovaj objekat.

Objekat „Bubamara“ je poslednji namenski sagrađen objekat u okviru tekstilne fabrike Moravka 1986. godine. Do sada ozbiljnijih ulaganja nije bilo. Najveći problem objekta je grejanje jer objekat nije priključen na gradsku toplifikacionu mrežu, već ima svoj kotao. Takođe, problem je i okolina, neuređeni prostori gde građani bacaju smeće. U 2016. godini urađen je videonadzor i ambijentalna muzika u holu vrtića. Planirani radovi tiču se rekonstrukcije i sanacije sanitarno – kanalizacionih čvorova, po pribavljanju dozvole za izvođenje istih. Po regulisanju imovinsko-pravnog statusa objekta planira se i zamena stolarije, rekla je direktorka vrtića Marija Bajić.

Tokom obilaska vrtića Bubamara, požarevački gradonačelnik je rekao  „Imajući u vidu šta sam sve video, čak mislim da je i to nedovoljno. Ono što smo već dogovorili sa direktorom Bajić jeste kompletno adaptiranje i rekonstrukcija, možda već od sledeće godine, i to vrtić po vrtić. Grad će morati da obezbedi sredstva jer mi nemamo važniju i značajniju obavezu od ulaganja u vrtiće i našu decu“, primetio je da prostora za poboljšanje ima i okolo objekata vrtića.

„ Predvideli smo sredstva za javne radove i održavanje zelenila i higijene u gradu i prva akcija biće čišćenje zemljišta zelenih površina oko vrtića i škola. Inspekcijski organi će takođe obići i ostale javne ustanove i preduzeća ovim povodom. Videćete, vrlo brzo ćemo dovesti sve ovo u red.“ zaključio je gradonačelnik Spasović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter