Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Igre – simbol viteštva i ljubavi

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije, dr Slavica Đukić Dejanović, koja je zvanično otvorila 49. Ljubičevske konjičke igre, nije krila svoje spontano oduševljenje svečanim defileom učesnika manifestacije na glavnom gradskom trgu. – Požarevac sa Ljubičevskim konjičkim igrama, koje su izrasle u instituciju nacionalnog i međunarodnog nivoa i dokazanih tradicija veštine, simbol je za ljubav ne samo prema sportu i prirodi, već i ljubav za svakog učesnika pođednako – rekla je ministarka Dejanović.

Svečanim defileom u centru Požarevca, tradicionalnim obraćanjem visokih zvanica i čelnih ljudi grada Požarevca, kao i muzičkim programom otvorene su još jedne, 49. Ljubičevske konjičke igre. I ove godine Požarevljani i njihovi brojni gosti tiskali su se na centralnoj gradskoj ulici, Tabačkoj čaršiji, da vide paradu koja se u Požarevcu odigrava svake godine u čast viteštva, slobodarskih tradicija i negovanja ljubavi među svim ljudima sveta.

Svečanost je počela himnom Republike Srbije „Bože pravde“ koju je intonirao Gradski ženski hor Barili iz Požarevca pod vođstvom prof. mr Katalin Tasić, a potom se okupljenima obratio gradonačelnik Požarevca i predsednik Organizacionog odbora Miomir Ilić.

-Požarevac čuva tradiciju konjarstva, viteštva i junaštva. Grla iz naš Ergele nadaleko su čuvena, pobeđivala su širom stare Jugoslavije, a nadam se da ćemo obnoviti staru slavu. Ova manifestacija nije samo brend Grada već cele Srbije. Zato smo se potrudili da u ovih desetak dana zadovoljimo ukuse svih gostiju našeg grada priređujući im bogate prateće manifestacije, rekao je gradonačelnik Ilić pozdravljajući okupljene Požarevljane i njihove goste koji su stigli iz raznih krajeva Srbije i dijaspore.

Ovogodišnje Ljubičevske konjičke igre svečano je otvorila ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Slavica Đukić Dejanović rekavši da su LjKI bile i ostale jedan od najvećih sportskih praznika ovih prostora koji čuva tradiciju najstarije ergele jugoistočne Evrope.

-Na ovom Trgu slobode, na temeljima drevne, danas široke Tabačke čaršije, dobri domaćini već decenijama dočekuju svoje goste različitih životnih doba, a posebno me raduje što ovde danas ima mnogo dece. Ljubičevske konjičke igre zbog toga, zbog vremeplova koji nas vraća u doba knjaza Miloša Obrenovića, kada je Požarevac bio prestoni grad, a prelepo Ljubičevo izletište, delom su objašnjenje za trajanje, lepotu veštine, toplo gostoprimstvo i težnje da godina do narednih Ljubičevskih igara što pre protutnji. I tako 49 puta. Pre toliko godina na ovom mestu ponikla je originalna turističko-sportska manifestacija obogaćena asocijacijama na večite vrednosti: mir, ljubav, prijateljstvo. Takve vrednosti ovde nisu slučajne, imaju svoje izvore, jer je u Požarevcu 1718. godine potpisan mir između Austrijske carevine i Otomanske imperije. Mi smo danas, ne samo na sportskoj manifestaciji nego i u gradu mira. Požarevac, sa Ljubičevskim konjičkim igrama koje su izrasle u instituciju nacionalnog i međunarodnog nivoa i dokazanih tradicija veštine, simbol je za ljubav ne samo prema sportu i prirodi već i ljubav za svakog učesnika pođednako, istakla je ministarka zdravlja i dodala da kostolački Viminacijum i Galerija Milene Pavlović Barili kao i jedinstveni šator koji je simbol Požarevačkog mira, uz zlatonosni Pek i živopisno Homolje, čine turističku razglednicu Braničevskog okruga. Na njoj je Požarevac jedna od najprivlačnijih destinacija Srbije čemu svakako doprinosi tradicija Konjičkih igara koje su svrstane među najstarije turističke manifestacije, rekla je ministarka Đukić Dejanović otvorivši 49. Igre.

Otvaranju igara prisustvovali su i zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, predsednik Skupštine grada Žarko Pivac sa zamenikom Milićem Jovanovićem, narodni poslanici, predsednici organa lokalnih samouprava Braničevskog okuga kao i direktori javnih preduzeća i ustanova. Nakon zvaničnog otvaranja simbolično, kao i svake godine, komandant parade, višestruki Ljubičevski vitez i trener višebojaca Rade Milovanović, zatražio je od gradonačelnika Požarevca dozvolu da započne defile učesnika ovogodišnjih igara a prošlogodišnji vitez, Ivan Stanković, predao je gradonačelniku Požarevca na čuvanje sablju viteza Ljubičevskih konjičkih igara, koja je u nedelju predata novom vitezu 49. Ljubičevskih konjičkih igara. Svečanost je nastavljena paradom učesnika na čijem čelu su bili učesnici višeboja, koji su se borili za titulu viteza ovogodišnjih Ljubičevskih konjičkih igara. Tabačkom čaršijom prodefilovali su i pripadnici konjičke brigade Beogradske policije, gosti iz nekoliko ergela, a posebna atrakcija bili su mali voltižeri u fijakerima. Na bini je u večernjim satima nastupio plesni klub „Bolero“, koncert je održala Dragana Mirković, a povodom otvaranje 49. LjKI nebo iznad Požarevca obojio je i spektakularan vatromet.

Otvaranje 49. Ljubičevskih Konjičkih igara Otvaranje 49. Ljubičevskih Konjičkih igara

49. Ljubičevske Konjičke Igre 49. Ljubičevske Konjičke Igre

Podeli sa drugima: Facebook Twitter