Почетак » Актуелно
 

ИСПОРУЧЕН РЕПРОМАТЕРИЈАЛ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА

У простријама Пољопривредне стручне и саветодавне службе у Пожаревцу подељен је пољопривредни репороматеријал за 6 пољопривредника који су учествовали у пројекту Института за крмно биље из Крушевца.

Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца подсетио је на улагања града у пољопривреду у претходној години и у овој:

„Град Пожаревац је у 2016. години исплатио преко 29 милиона динара за суфинасирање камата, инвестиције у физичка средства у пољопривредним газдинствима и подстицај унапређења пољоприведних удружења. У 2017. години расписани су конкурси за развој пољоприведне политике и политике руралног развоје на територији града Пожаревца у висини преко 51 милона динара. Прошле године око 200 произвођача и удружења су користила ова средства а ове године ће их бити преко 300.“ закључио је Илић.

Јасмина Радовић из Института за крмно биље Крушевац каже да су пољопривредни произвођачи учестовали у пројкету у коме је одређивано плодност и садржај штетних материјала у земљишту. Она наводи да је овим пројектом обухваћено 11 општина.

„Циљ читавог пројекта је урадити анализе код самих произвођача и утврдити какве проблеме имају и какво је плодно земљиште на њиховим парцелама. Очување плодности земљишта је важна ствар којем се не поклања довољно пажње у нашој земљи. Увођење легуминозних врста, које повољно утичу на плодност земље, је јако важно“ рекла је Јасмина Радовић.

Александар Стојановић, директор Пољопривредене стручне и саветодавне службе каже да је ова служба увек на располагању произвођачима. Он наводи да стручна служба поред саветодавног дела примењује, са колегама са Институа за крмно биље из Крушевца, и практичан део где произвођачи могу да примене научено како би побољшали своју производњу и приносе на својим газдинствима.

Подели са другима: Facebook Twitter